article
1.5390804
VLISSINGEN - Van de dertien Zeeuwse gemeenten hebben er inmiddels tien besloten de omstreden kabeltaks in te voeren. Alleen Schouwen-Duiveland, Veere en Sluis kijken de kat nog uit de boom. Dat bleek vrijdag uit navraag bij de gemeenten.
Vrijwel alle Zeeuwse gemeenten treffen burger met kabelbelasting
VLISSINGEN - Van de dertien Zeeuwse gemeenten hebben er inmiddels tien besloten de omstreden kabeltaks in te voeren. Alleen Schouwen-Duiveland, Veere en Sluis kijken de kat nog uit de boom. Dat bleek vrijdag uit navraag bij de gemeenten.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/vrijwel-alle-zeeuwse-gemeenten-treffen-burger-met-kabelbelasting-1.5390804
2015-10-31T06:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.4990387.1433944659!image/image-4990387.jpg
Noord-Beveland,Hulst,Borsele,Financiën,Evides,Belasting,Precariorecht,Gemeente,Kabeltaks,Delta,hermes
Zeeuws nieuws
Home / Regio / Zeeuws nieuws / Vrijwel alle Zeeuwse gemeenten treffen burger met kabelbelasting

Vrijwel alle Zeeuwse gemeenten treffen burger met kabelbelasting

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Piet de Putter.
   Fotograaf
  VLISSINGEN - Van de dertien Zeeuwse gemeenten hebben er inmiddels tien besloten de omstreden kabeltaks in te voeren. Alleen Schouwen-Duiveland, Veere en Sluis kijken de kat nog uit de boom. Dat bleek vrijdag uit navraag bij de gemeenten.

  Het is een 'absolute onzinbelasting', foetert VVD-wethouder Piet de Putter van Noord-Beveland op dit zogenaamd precariorecht op de kabels en leidingen die door nutsbedrijven in de grond zijn gelegd.

  Toch voert ook De Putter de belasting in. Net als zijn collega's in vrijwel alle andere Zeeuwse gemeenten. Met als gevolg dat alle Zeeuwen vrijwel ongemerkt (want via hun energie- en waternota) extra belasting gaan betalen. Per huishouden loopt dat al gauw op tot zo'n 40 euro per jaar.

  ,,Doe ik het niet, dan betalen onze eigen inwoners via de energierekening mee aan de andere gemeenten. Aan de gemeente Hulst bijvoorbeeld, die de nieuwe belasting dit jaar al invoerde, met het doel de gemeentekas te spekken.''

  Meebetalen

  Via de energienota betaalt de rest van de Zeeuwse huishoudens daar voor een klein deel ook aan mee: ongeveer 2 euro per jaar. Maar hoe meer gemeenten het voorbeeld van Hulst volgen, hoe meer alle Zeeuwse huishoudens meebetalen. En dat gebeurt momenteel massaal.

  ,,Ik kan daar maar één ding tegenover stellen: zelf ook die belasting gaan heffen", zegt De Putter. ,,Dan betaalt de rest van Zeeland ook aan ons mee. Onze eigen inwoners kunnen we daarmee dan compenseren: iedere euro die bij hen vandaan komt, geven we hen terug", belooft hij.

  Ook de Borselse CDA-wethouder Ad Schenk gruwt van zijn eigen maatregel. Hij noemt het een 'broekzak-vestzak circus'. Want ook Borsele behoort tot de gemeenten die beweren dat hun eigen burgers het geld weer terugkrijgen, bijvoorbeeld door het verlagen van andere belastingen of het afzien van voorgenomen verhogingen.

  Evides

  De heffing levert Hulst dit jaar zo'n acht ton op. Evides belast daarvoor ieder huishouden in Hulst door met 16,70 euro. Delta belast daarvoor ieder huishouden in Zeeland met 2 euro, ook wanneer dat klant is bij een andere energieleverancier.

  Overigens hebben de gemeenteraden het laatste woord. Die behandelen de kwestie nog voor het eind van dit jaar bij het vaststellen van de begrotingen voor 2016.

  In de PZC van zaterdag een uitgebreid artikel over deze kwestie.