article
1.6692222
VLISSINGEN - Christenen op de Bevelanden en Walcheren houden woensdag hun jaarlijkse dankdag. Waarom niet op de landelijke dankdag?
Vier Zeeuwse dankdagen: zo komt het (waarschijnlijk)
VLISSINGEN - Christenen op de Bevelanden en Walcheren houden woensdag hun jaarlijkse dankdag. Waarom niet op de landelijke dankdag?
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/vier-zeeuwse-dankdagen-zo-komt-het-waarschijnlijk-1.6692222
2016-11-30T08:30:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6693087.1480457730!image/image-6693087.jpg
Zeeuws nieuws,dnr
Zeeuws nieuws
Home / Regio / Zeeuws nieuws / Vier Zeeuwse dankdagen: zo komt het (waarschijnlijk)

Vier Zeeuwse dankdagen: zo komt het (waarschijnlijk)

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Dankdag
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Kerkhistoricus Jaap Sinke
   Fotograaf
  VLISSINGEN - Christenen op de Bevelanden en Walcheren houden woensdag hun jaarlijkse dankdag. Waarom niet op de landelijke dankdag?
  Wij worden niet vervolgd om ons geloof. Dat is echt een voorrecht.

  Kerkhistoricus Jaap Sinke uit Krabbendijke vertelt dat christenen op dankdag terugkijken op alle goede dingen van het afgelopen jaar. Als lid van de Gereformeerde Gemeente in Krabbendijke gaat hij vandaag naar de kerk om God te danken voor alle zegeningen.

  "Het is geen zondag. Maar wel een dag met een bijzonder karakter. Er is zoveel ellende op de wereld en wij hebben het zo goed in ons land, dorp en gezin. En wij kunnen in alle vrijheid naar de kerk. Wij worden niet vervolgd om ons geloof. Dat is echt een voorrecht.”

  Zeeland heeft vier dankdagen voor gewas en arbeid. De landelijke versie (en die van Schouwen-Duiveland) is altijd op de eerste woensdag van november. Kerkelijk Tholen dankt de derde woensdag van de novembermaand, de Bevelanden en Walcheren houden dankdag op de laatste novemberwoensdag.

  Zeeuws-Vlaanderen
  In Zeeuws-Vlaanderen valt de dankdag normaal gesproken op de donderdag na de Walcherse en Bevelandse editie. Maar omdat het dan dit jaar al december is, hielden Zeeuws-Vlaamse christenen die nu op donderdag 24 november. Waarom doen Zeeuwse kerken niet gewoon mee met de landelijke dankdag?

  Sinke verdiepte zich erin, maar vond geen vaste verklaringen. Wel een aantal aannemelijke theorieën. Zo zou de dankdag op Schouwen-Duiveland na de Watersnoodramp gelijk getrokken zijn met de landelijke versie. Omdat de evacués van Schouwen-Duiveland toen de bid- en dankdag op hun tijdelijke verblijfplaats elders in Nederland meevierden, hielden ze die landelijke datum vast na terugkeer op Schouwen-Duiveland.

  Opschuiven
  De dankdag op Walcheren en de Bevelanden zou zijn opgeschoven omdat de boeren tijdens de landelijke dankdag nog volop bezig waren met de bietenoogst. Sinke: ,,Voor de boeren en knechten was het in die tijd erg lastig om de eerste novemberwoensdag vrij te krijgen. Dus is de dankdag toen een paar weken opgeschoven.” 

  Onlangs belden twee oudere mensen uit Zeeuws-Vlaanderen naar Sinke met een verklaring waarom hun dankdag op donderdag is. ,,Vroeger was de boerenmarkt in Terneuzen op woensdag. Daar gingen mensen elke week heen. Om niet in elkaars vaarwater te zitten, besloten de kerken hun dankdag dan maar op donderdag te houden.” Waarom de Thoolse dankdag op de derde novemberwoensdag valt, is Sinke niet duidelijk.

  Verschillen
  Het scheelt per dorp en gemeente hoe christenen de dankdag invullen. Sommigen gaan naar de kerk en vullen de dag verder als een normale dag, anderen vullen de dankdag in als zondag. Zo ook Sinke. ,,Wij hebben drie kerkdiensten, verder houden we ons rustig. De winkels zijn hier dicht. Dat gebeurt niet in elke gemeente. Er zijn ook geen regels voor. Maar omdat veel middenstanders hier kerkelijk zijn en hun winkel dichthouden, heeft het voor de rest ook geen zin om open te gaan.”

  Het heeft overigens wel een voordeel dat de dankdagen niet allemaal tegelijk vallen. Sinke: ,,Veel gemeenten hebben geen eigen dominee. Nu kunnen dominees op hun eigen dankdag in eigen gemeente preken, en op een andere dankdag elders in Zeeland of Nederland. Daardoor hebben bijna alle Zeeuwse gemeenten een predikant op dankdag.”