article
1.6695283
DOEL - De Belgische nucleair toezichthouder Fanc heeft twijfels over plannen voor de ondergrondse berging van hoogradioactief afval.
Twijfels bij opslag Belgisch kernafval
DOEL - De Belgische nucleair toezichthouder Fanc heeft twijfels over plannen voor de ondergrondse berging van hoogradioactief afval.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/twijfels-bij-opslag-belgisch-kernafval-1.6695283
2016-11-30T16:28:13+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.5693256.1454600074!image/image-5693256.jpg
Zeeuws nieuws,dnr
Zeeuws nieuws
Home / Regio / Zeeuws nieuws / Twijfels bij opslag Belgisch kernafval

Twijfels bij opslag Belgisch kernafval

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Kerncentrale Doel, België.
   Fotograaf
  DOEL - De Belgische nucleair toezichthouder Fanc heeft twijfels over plannen voor de ondergrondse berging van hoogradioactief afval.

  Nadat het Fanc (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) onlangs alarm sloeg over de nonchalante veiligheidscultuur in de kerncentrales van Tihange en Doel, richt het nu zijn pijlen op het plan voor de eindberging van Belgisch kernafval. De Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen (Niras) stelt voor alle afval van de kernreactoren in Tihange en Doel (net over de Zeeuwse grens) op te slaan in installaties die 220 meter diep in de aarde liggen. De Niras doet daarvoor momenteel testen in Mol.

  Ongerust
  Het Fanc is ongerust omdat nergens ter wereld op een zo geringe diepte hoogradioactief afval wordt opgeslagen. Ook roept het aantal toegangen bij de testlocatie en de nabijheid van bruikbaar water vragen op. De nucleair toezichthouder denkt bovendien dat de Niras te weinig geld begroot voor de eindberging. De Niras denkt met bijna 3,6 miljard euro toe te kunnen.

  Ook Nederland moet op termijn hoogradioactief afval dat niet meer is te recyclen, ondergronds opslaan. Over de exacte opslagmethode neemt de overheid pas in het jaar 2100 een beslissing, pas 30 jaar later gaat het kernafval ondergronds. Momenteel ligt dat opgeslagen bij de Covra in Borssele.

  In 2130 zal het gaan om 70.000 kuub, waarvan 401 kubieke meter hoogradioactief afval. Volgens TNO is het veiliger en veel goedkoper radioactief afval op te slaan in boorgaten van 3 tot 5 kilometer dan in een 500 meter diepe grote bergmijn, zoals het Rijk vooralsnog wil. Een bergmijn kost 2 miljard, twee diepe boorgaten hooguit 200 miljoen euro.