article
1.6635442
BURGH-HAAMSTEDE - Vissenasiel Nederland rijdt heel Nederland door om afstandsvissen en logeervissen op te halen. In Burgh-Haamstede bijvoorbeeld. Botje heeft het even niet zo naar z'n zin.
Troebel water, vieze bodem: Vissenasiel redt Zeeuwse vissen
BURGH-HAAMSTEDE - Vissenasiel Nederland rijdt heel Nederland door om afstandsvissen en logeervissen op te halen. In Burgh-Haamstede bijvoorbeeld. Botje heeft het even niet zo naar z'n zin.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/troebel-water-vieze-bodem-vissenasiel-redt-zeeuwse-vissen-1.6635442
2016-11-11T20:13:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6636229.1478894522!image/image-6636229.JPG
Burgh-Haamstede,Hengelsport,Aquarium,Vissenasiel Nederland,hermes
Zeeuws nieuws
Home / Regio / Zeeuws nieuws / Troebel water, vieze bodem: Vissenasiel redt Zeeuwse vissen

Troebel water, vieze bodem: Vissenasiel redt Zeeuwse vissen

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Het aquarium van Carla Berghout met lievelingsvis Botje op de bodem.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Danny Stolk vangt vissen.
   Fotograaf
  BURGH-HAAMSTEDE - Vissenasiel Nederland rijdt heel Nederland door om afstandsvissen en logeervissen op te halen. In Burgh-Haamstede bijvoorbeeld. Botje heeft het even niet zo naar z'n zin. 
  De familie kreeg de bak na de verhuizing niet meer onder controle.

  Met opgezette stekels spartelt de clownbotia in het netje dat Danny Stolk vasthoudt. "Als die me prikt, staat dat gelijk aan tien bijensteken", weet de directeur van Vissenasiel Nederland. Botje is de lievelingsvis van Carla Berghout uit Burgh-Haamstede. Tien jaar geleden was de vis uit de familie van de modderkruipers een van de eerste bewoners van het tropisch aquarium dat nu naar Vissenasiel Nederland gaat, met bewoners en al.

  Troebel water. Vieze bodem
  Het groen uitgeslagen aquarium, met daarin onder meer modderkruipers, rugzwemmers, een kikkertje en de onvermijdelijke guppies, biedt een troosteloze aanblik. Troebel water. Een met algen verstopt filter. Vieze bodem. 

  Stolk: "Hier hebben we het niet over een impulsaankoop. De familie Berghout heeft heel lang plezier gehad van de bak, maar kreeg hem na de verhuizing niet meer onder controle."

  Vissenasiel Nederland bestaat nu negen jaar, waarvan drie officieel als stichting. "We zitten nu in Delft in een bedrijfspand van 150 vierkante meter, waar zo'n achtduizend vissen worden opgevangen in ruim 150 aquaria. We proberen ze een nieuw thuis te geven; mensen kunnen ze bij ons uitzoeken voor minimale bedragen. En voor 1 euro per dag per bak kunnen mensen hier vissen stallen als ze op vakantie gaan of hun aquarium moeten herinrichten. Moeten we ze ophalen, dan komen daar nog reiskosten bij", aldus Stolk, die samen met vijf andere vrijwilligers zeven dagen per week voor niets in touw is voor de vissen.

  Zeeuwse variant?
  Het asiel draait volledig op de kleine vergoedingen voor diensten en giften. En dan is het wel zuur om te ontdekken dat er ook wel mensen zijn die zich voordoen als vrijwilliger van het vissenasiel om zo gratis spullen binnen te hengelen. Deze maand verscheen in Zeeland een oproep op diverse internetpodia van iemand die claimde in Wissenkerke een Zeeuws vissenasiel te hebben geopend, met nevenvestigingen in onder meer Delft, Capelle aan de IJssel, Rotterdam en Den Helder.

  'Heeft u nog iets liggen wat u zelf niet gebruikt, het is bij ons welkom…', staat in de oproepen."Voor zover ik weet zijn wij de enige", zegt Stolk. "Maar het gekke is: voor het opvangen van vissen zijn geen wettelijke regels. Iedereen kan ermee beginnen. Alleen: het volhouden, dat is iets anders. Wij zouden nu bijvoorbeeld enorm geholpen zijn met zonnepanelen om het stroomverbruik terug te dringen. En een bus. Nu moeten we er af en toe nog een huren."

  Meer in de PZC van zaterdag.

  Vissenasiel Nederland: 06-42074416 (ook op FB) of www.vissenasiel.nl