article
1.6561658
VLISSINGEN - Er zijn te weinig gespecialiseerde verpleegkundigen om alle ambulances in Zeeland altijd te kunnen bemannen. Het komt volgens het Witte Kruis voor dat huisartsen inspringen.
Te weinig personeel voor Zeeuwse ambulances
VLISSINGEN - Er zijn te weinig gespecialiseerde verpleegkundigen om alle ambulances in Zeeland altijd te kunnen bemannen. Het komt volgens het Witte Kruis voor dat huisartsen inspringen.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/te-weinig-personeel-voor-zeeuwse-ambulances-1.6561658
2016-10-23T06:59:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6081876.1465157762!image/image-6081876.jpg
Aagtekerke,Ambulance,Zeeland,personeel,Witte Kruis,ambulances,verpleegkundigen,hermes,Vlissingen
Zeeuws nieuws
Home / Regio / Zeeuws nieuws / Te weinig personeel voor Zeeuwse ambulances

Te weinig personeel voor Zeeuwse ambulances

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  VLISSINGEN - Er zijn te weinig gespecialiseerde verpleegkundigen om alle ambulances in Zeeland altijd te kunnen bemannen. Het komt volgens het Witte Kruis voor dat huisartsen inspringen.
  De Zeeuwse ambulances komen drie man te kort.

  De Zeeuwse ambulances komen drie man te kort. De ziekenwagens in Zeeuws-Vlaanderen, die anders dan de rest van de provincie vallen onder Zorgsaam, zit één arbeidsplaats onder de formatie.

  Volgens John Nootebos van het Witte Kruis komt het tekort doordat Zeeland extra capaciteit heeft gekregen. "Maar ook doordat ziekenhuizen de laatste jaren te weinig gespecialiseerde verpleegkundigen hebben opgeleid. En dan is er nog de reguliere uitstroom."

  Tot gevaarlijke situaties leidt dat volgens Nootebos vooralsnog niet. "Al komt het wel voor dat ambulances vanwege de onderbemanning ergens niet op tijd zijn. Daarom vragen we huisartsenposten soms om als first responder op te treden. Bij een melding van reanimatie zetten wij standaard Hartveilig Wonen, een netwerk van opgeleide vrijwilligers, in. Die kunnen de reanimatie starten met een AED.

  Overigens is Zeeland niet het enige gebied met een personeelstekort op de ambulances. "Het probleem speelt overal. In Den Haag bijvoorbeeld komen we tien fte tekort."

  Niet elke verpleegkundige kan zomaar op een ambulance rijden. "Je moet heel zelfstandig werken en op basis van protocol, zonder dat er een arts bij is, beslissingen nemen. We hebben er net twee aangenomen, maar die moeten we dus eerst nog opleiden. Die zijn volgend jaar pas klaar."