article
1.6577209
VLISSINGEN - De scharrelkip is gezonder dan die in een legbatterij, maar de huidige pluimveehouder moet wel oppassen voor zijn luchtwegen. Onderzoeker Albert Winkel promoveerde vorige week aan Wageningen Universiteit op een onderzoek naar de fijnstofuitstoot van een groot aantal staltypen voor pluimvee, varkens en koeien.
Stofkapje op bij vrije kip
VLISSINGEN - De scharrelkip is gezonder dan die in een legbatterij, maar de huidige pluimveehouder moet wel oppassen voor zijn luchtwegen. Onderzoeker Albert Winkel promoveerde vorige week aan Wageningen Universiteit op een onderzoek naar de fijnstofuitstoot van een groot aantal staltypen voor pluimvee, varkens en koeien.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/stofkapje-op-bij-vrije-kip-1.6577209
2016-10-27T06:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6577803.1477514107!image/image-6577803.JPG
Schore,Lucht,Fijnstof,EKOZ,Onderzoek,Scharrelkip,hermes
Zeeuws nieuws
Home / Regio / Zeeuws nieuws / Stofkapje op bij vrije kip

Stofkapje op bij vrije kip

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Pluimveehouder Léon Jansen uit Schore.
   Fotograaf
  VLISSINGEN - De scharrelkip is gezonder dan die in een legbatterij, maar de huidige pluimveehouder moet wel oppassen voor zijn luchtwegen. Onderzoeker Albert Winkel promoveerde vorige week aan Wageningen Universiteit op een onderzoek naar de fijnstofuitstoot van een groot aantal staltypen voor pluimvee, varkens en koeien.

  Hij toont aan dat de fijnstofuitstoot van de stallen voor legkippen flink is toegenomen sinds legbatterijen verplicht veranderden in scharrelstallen. Kippen scharrelen en graven in het strooisel. Als de stallen worden gelucht, komt dat stof in de lucht. Veehouders en omwonenden hebben hierdoor kans op luchtwegklachten, betoogt Winkel.

  Pluimveehouder Léon Jansen uit Schore van EKOZ Pluimvee had dat twintig jaar geleden al kunnen vertellen, zegt hij. "De kippen lopen rond en woelen door het strooisel. Het is logisch dat er dan meer stof vrijkomt dan bij kippen in een legbatterij. Maar ik heb geen luchtwegproblemen, mijn werknemers ook niet."

  Jansen heeft honderdduizend leghennen onder zijn hoede. Zesenveertigduizend lopen er buiten, de rest zit binnen in scharrelstallen. EKOZ ging in 1990 al over op scharrelstallen, in 2012 werd dat verplicht.

  Pluimveehouder Jansen is iedere dag in zijn vijf stallen. Luchtwegproblemen heeft hij niet, maar ter preventie draagt hij - net als zijn werknemers - wel een stofkapje. "Een paar jaar geleden heb ik me ter controle helemaal laten nakijken, er was niets aan de hand. Maar op den duur besloot ik toch een stofkapje te gaan dragen als we schoonmaken. Dan komt er veel stof vrij. Uit de omgeving krijg ik nooit klachten." Het bedrijf ligt ook niet in een bebouwde omgeving, maar in een polder.

  Jansen wordt een beetje moe van de ophef rond dit soort onderzoeken. "Ik sta positief tegenover innovatie. Als het beter kan, moeten we dat doen. Maar het wordt de pluimveesector wel moeilijk gemaakt. De maatschappij wilde loslopende kippen, dat is gebeurd. Logisch dat er stof vrijkomt. Maar nu is dat weer een probleem. "

  Het idee van Winkel om druppels koolzaadolie door het strooisel te verspreiden zodat het stof samenklontert, spreekt Jansen niet aan. Kippen willen namelijk een stofbad nemen in droog strooisel. Het ionisatiesysteem vindt hij wel interessant. Hierdoor worden stofdeeltjes in de stallen elektrisch geladen, waardoor ze aan het plafond plakken.

  "Maar de marges zijn niet zo dat ik zomaar zo'n systeem kan installeren. En ik heb geen last van het stof, de omgeving ook niet. Maar als we hier verplicht iets aan moeten doen, zorgen we voor een oplossing. Dat is de pluimveesector altijd nog gelukt."