article
1.6049619
MIDDELBURG - Sluiting van de kerncentrale Borssele is een stuk duurder dan haar tot en met 2033 in bedrijf houden.
'Ondanks verlies kan kerncentrale beter open blijven'
MIDDELBURG - Sluiting van de kerncentrale Borssele is een stuk duurder dan haar tot en met 2033 in bedrijf houden.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/ondanks-verlies-kan-kerncentrale-beter-open-blijven-1.6049619
2016-05-26T04:30:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.3686964.1449680251!image/image-3686964.jpg
Middelburg,Kerncentrale,Provinciale Staten,Provincie Zeeland,Delta,Kernenergie,Frank Verhagen,Emendo Capital,Matthijs Vink,hermes
Zeeuws nieuws
Home / Regio / Zeeuws nieuws / 'Ondanks verlies kan kerncentrale beter open blijven'

'Ondanks verlies kan kerncentrale beter open blijven'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Het Kalootstrand bij de kerncentrale in Borssele.
   Titel
   Het Kalootstrand bij de kerncentrale in Borssele.
   Fotograaf
  MIDDELBURG - Sluiting van de kerncentrale Borssele is een stuk duurder dan haar tot en met 2033 in bedrijf houden.

  Het leek wel of directeur Frank Verhagen van Delta en adviseur Matthijs Vink van Emendo Capital woensdagavond de demonstranten van repliek wilden dienen die 's middags bij het energiebedrijf op de stoep hadden gestaan. Actievoerders van Greenpeace, Laka, Wise, Stop Borssele, Benegora, Zeeuwse Milieufederatie en GroenLinks Zeeland overhandigden voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering symbolisch een sloophamer aan directeur communicatie Mirjam van Zuilen. De anti-kernenergie-organisaties hamerden erop dat nu het moment is de kerncentrale te sluiten en te slopen, omdat hij verlies draait en 'een blok aan het been is van Delta', dat financieel zware tijden kent.

  Marktprijs

  Tijdens een informatiebijeenkomst voor raads- en Statenleden betoogden Verhagen en Vink dat het kapitaalvernietiging zou zijn om dat te doen. De stroomprijzen zijn inderdaad laag, waardoor de kerncentrale verlies lijdt, maar volgens Vink zal de marktprijs nooit zo laag zakken dat het voordeliger is om de centrale te sluiten. De verwachting is eerder dat de marktprijs zich rond 2020 herstelt.

  Aandeelhouders

  Geld voor overbruggingsfinanciering kan worden binnengehaald door de netwerkbedrijven te verkopen. Maar de aandeelhouders willen dat niet. Na splitsing van Delta zouden de bedrijfsonderdelen met een publieke taak juist rechtstreeks onder de aandeelhouders moeten worden gebracht. Zij willen Zeeuwse banen behouden en rekenen ook op dividend uit de netwerken.

  Zelfstandige stichting

  De kerncentrale zelf verkopen is ook geen optie. De bedoeling is die onder te brengen in een zelfstandige stichting. Die moet dus veel euro's meekrijgen, ook omdat er in 2033 genoeg geld moet zijn (om en nabij 500 miljoen euro) om de ontmanteling te betalen. Dat kan door een lening te verstrekken van 200 miljoen euro, waarvoor provincie en gemeenten borg moeten staan.

  R