article
1.4857555
DEN BOSCH - Veehouder Hans van Iwaarden uit Rilland is niet vakbekwaam.
NVWA: Veehouder Van Iwaarden onbekwaam
DEN BOSCH - Veehouder Hans van Iwaarden uit Rilland is niet vakbekwaam.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/nvwa-veehouder-van-iwaarden-onbekwaam-1.4857555
2015-04-15T05:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.4583051.1475526265!image/image-4583051.JPG
Rilland,Rechtbank,NVWA,rundvee,Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit,Hans van Iwaarden,hermes
Zeeuws nieuws
Home / Regio / Zeeuws nieuws / NVWA: Veehouder Van Iwaarden onbekwaam

NVWA: Veehouder Van Iwaarden onbekwaam

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Op 24 juni werden de dieren uit de stal van Van Iwaarden in Rilland voor de tweede keer in twee maanden door de NVWA in veewagens gedreven en meegenomen.
   Fotograaf
  DEN BOSCH - Veehouder Hans van Iwaarden uit Rilland is niet vakbekwaam.

  Die uitspraak deed een van de dierenartsen die namens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoek deed bij de veehouder.

  Het is voor het eerst dat de NVWA in het openbaar reageert op de zaak, dinsdag bij de rechtbank in Den Bosch, waar de veehouder zich voor de strafrechter moet verantwoorden voor de manier waarop hij zijn koeien hield.

  De rechter vroeg de dierenarts of dit een bijzondere zaak is voor haar. ,,Ik ben van mening dat als de veehouder zou meewerken de situatie goed is op te lossen. Dan moet hij alleen wel werken volgens de huidige omstandigheden en met de huidige kennis.''

  Dat laatste is één van de grootste aanmerkingen van de NVWA op Van Iwaarden: zijn kennis. Een andere medewerker van de organisatie schoot op de publieke tribune in de lach toen Van Iwaarden vertelde dat hij wel een manier wist om een infectie te genezen. Hij noemde daarbij echter een middel dat al decennialang verboden is. Dat wist hij overigens wel.

  De NVWA liet vorig jaar tot twee keer toe de veestapel uit Rilland weghalen. Eerst werden in februari 247 runderen in beslag genomen. Die kreeg hij terug, maar in juni was het weer raak: toen nam de NVWA er 175 in. De dieren hadden volgens inspecteurs infecties, hadden te weinig schone, droge plekken om te liggen en in de stal waren scherpe onderdelen, waaraan de dieren zich konden verwonden. Bovendien zouden dieren onder de stront en viezigheid zitten. ,,Dit zijn typische plekken van haaruitval doordat mestklonten te zwaar worden en vallen'', zei de arts.

  Van Iwaarden zelf is zich van geen kwaad bewust. Hij vertelde de rechter dat hij wél weet hoe hij de dieren moet verzorgen, maar dat ze bij de NVWA geen verstand hebben van het houden van blonde d'aquitaine, het soort koe dat hij houdt. ,,Dit is een vleeskoe, geen melkkoe. Dat vereist heel andere dingen.'' Ook de veearts bij wie Van Iwaarden zijn koeien laat behandelen ziet weinig kwaad in de manier waarop de Rillander zijn dieren onderhoudt. Hij vond onder meer wel dat Van Iwaarden meer stro in de stal had kunnen gebruiken, maar de verdachte was het daar zelf niet mee eens.

  Tot een strafeis tegen Van Iwaarden kwam het dinsdag nog niet. De zaak werd aangehouden, omdat nog een dierenarts van de NVWA zal moeten getuigen. Wanneer dat gaat gebeuren is nog niet duidelijk.