article
1.4466727
VLISSINGEN - Het noodweer dat Zeeland 's maandagmorgen ruw wekte veroorzaakte veel overlast. Wie maandag met trein reisde liep al snel vast in Noord-Brabant door diverse calamiteiten.
Noodweer leidt tot overlast in Zeeland
VLISSINGEN - Het noodweer dat Zeeland 's maandagmorgen ruw wekte veroorzaakte veel overlast. Wie maandag met trein reisde liep al snel vast in Noord-Brabant door diverse calamiteiten.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/noodweer-leidt-tot-overlast-in-zeeland-1.4466727
2014-07-28T04:53:28+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.4466845.1406534449!image/image-4466845.jpg
Vlissingen,Klimaat,Onweer,Wateroverlast,Blikseminslag,Wind,Regen
Zeeuws nieuws
Home / Regio / Zeeuws nieuws / Noodweer leidt tot overlast in Zeeland

Noodweer leidt tot overlast in Zeeland

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Nat Zoutelande
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De planten kregen natte voeten in deze tuin aan de Koningin Wilhelminastraat in Westkapelle
   Fotograaf

  VLISSINGEN - Het noodweer dat  Zeeland 's maandagmorgen ruw wekte veroorzaakte veel overlast. Wie maandag met trein reisde liep al snel vast in Noord-Brabant door diverse calamiteiten.

   

  Het buiencomplex kwam 's morgens even na 6.00 uur vanuit de Belgische provincies West- en Oost-Vlaanderen ons land binnen. Vooral het westen van de provincie kreeg te kampen met zware regenval, dat gepaard ging met onweer. In Zeeuws-Vlaanderen werd via Twitter door diverse mensen wateroverlast gemeld. Sluis kreeg in korte tijd 27 mm regen te verwerken.

  Walcheren

  Daarna kreeg Walcheren er stevig van langs. In Westkapelle stonden blank. Daar viel 47 mm regen. De brandweer zette daar drie voertuigen in om het water weg te krijgen. Ook in Zoutelande liepen straten onder. 

  In Renesse trok de brandweer van Haamstede tegen 10.00 uur aan het werk wegens wateroverlast in het wooncomplex Vronenburg. Overlast werd vanuit Schouwen-Duiveland ook gemeld in Brouwershaven en Oosterland. Op Noord-Beveland moest de brandweer aan de slag in Kortgene. 

  110 mm regen

  Het front trok snel over grote delen van het land. In Zuid-Holland werd forse wateroverlast gemeld in Gouda, Benthuizen, Bergambacht en Hardinxveld Giessendam. In Alphen aan den Rijn werd het meeste water afgetapt. In de Zuid-Hollandse gemeente
  is in 12 uur tijd zo'n 110 millimeter neerslag gevallen, meldt Weeronline.nl. Die hoeveelheid, vergelijkbaar  met 11 volle emmers water per vierkante meter, valt normaal gesproken in meer dan een maand.​ In Noord-Brabant was het maandag op diverse plekken mis. In Kaatsheuvel werd verzorgingshuis De Vossenberg ontruimd wegens wateroverlast. Daar viel maandagmorgen 100 mm regen.

  Treinen en vliegtuigen

  Treinreizigers vanuit en naar Zeeland liepen aan alle kanten tegen vertragingen op. Door een stroomstoring viel het treinverkeer op het trace Vlissingen-Amsterdam-Lelystad v.v. tegen 12.00 uur geheel stil op het baanvak Lage Zwaluwe-Dordrecht, Rond Schiphol ontstonden om 10.30 uur  al problemen door een seinstoring. Intussen is het treinverkeer tussen Lage Zwaluwe en Dordt gedeeltelijk hervat.Rond 17.30 uur werd de normale dienstregeling hervat. 

  Op Schiphol konden minder vliegtuigen vertrekken door de ruwe weersomstandigheden. Volgens een woordvoerster was tussen 07.45 uur en even voor 09.30 uur een afhandelingsverbod van kracht, waardoor er geen toestellen konden  vertrekken. Met name het Europese verkeer had hier last van. Ook gold er een capaciteitsbeperking vanwege het slechte weer waardoor minder vliegtuigen per uur kunnen vertrekken en landen. Reizigers moesten rekening houden met flinke vertragingen en annuleringen, aldus de zegsvrouw.

  De A10 West werd bij Geuzenveld werd wegens de wateroverlast in beide richtingen afgesloten. De Velsertunnel (A22) was in noord-zuidelijke richting afgesloten en op de A15 gingen tussen Ridderkerk en Gorinchem verschillende rijstroken dicht. 

  Stroomuitval

  Zo'n 16.000 huishoudens kwamen in Tilburg-Noord en Haaren zonder elektriciteit te zitten. Door de hevige
  regenval is rond 10.45 uur een transformator in het hoogspanningsstation in de Kalverstraat uitgevallen, aldus
   netbeheerder Enexis. In Vlissingen kwamen driehonderd huishoudens zonder internet en televisie te zitten nadat de bliksem insloeg in een schakelkast in de wijk Pauwenburg. Rond 12.30 meldde Delta dat de storing grotendeels was verholpen.

  Problemen Gelderland

   Op de snelwegen A12 en A50 bij Arnhem ontstonden lange files door wateroverlast. Bij het Arnhemse NS-station Presikhaaf liep een tunnel onder water. Buslijnen konden het station niet  bereiken. Tussen Duiven en Arnhem ontstond op de A12 zo'n 15 kilometer file. Van Ede in de richting Arnhem op dezelfde snelweg groeide rij aan tot ongeveer 10 kilometer. Ook op de snelweg A50 tussen Nijmegen en Arnhem liep het verkeer vast volgens de Verkeers  Informatiedienst VID. Doorgaande wegen aan de noordkant van Arnhem werden  afgesloten omdat er te veel takken en rommel op de weg liggen. Volgens de brandweer 'teisterde' noodweer maandagmiddag heel Gelderland boven de Rijn.

  Klik hier voor actuele informatie blog weerplaza