article
1.6669753
DOEL - De Borselse burgemeester Jaap Gelok is geschokt door het nieuws dat de veiligheidscultuur in de kerncentrale in het Belgische Doel ver onder de maat is. Volgens de Belgische nucleaire toezichthouder FANC is er bij exploitant Electrabel zo weinig oog voor veiligheid dat een kernramp niet denkbeeldig is. Gelok heeft inmiddels contact opgenomen met de Nederlandse nucleaire toezichthouder ANVS.
Nieuws over Doel schokt Zeeland
DOEL - De Borselse burgemeester Jaap Gelok is geschokt door het nieuws dat de veiligheidscultuur in de kerncentrale in het Belgische Doel ver onder de maat is. Volgens de Belgische nucleaire toezichthouder FANC is er bij exploitant Electrabel zo weinig oog voor veiligheid dat een kernramp niet denkbeeldig is. Gelok heeft inmiddels contact opgenomen met de Nederlandse nucleaire toezichthouder ANVS.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/nieuws-over-doel-schokt-zeeland-1.6669753
2016-11-22T16:42:29+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.4936285.1432123907!image/image-4936285.JPG
Zeeuws nieuws,dnr
Zeeuws nieuws
Home / Regio / Zeeuws nieuws / Nieuws over Doel schokt Zeeland

Nieuws over Doel schokt Zeeland

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Jaap Gelok.
   Fotograaf
   Locatie
   Heinkenszand
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Jan Bens.
   Fotograaf
  DOEL - De Borselse burgemeester Jaap Gelok is geschokt door het nieuws dat de veiligheidscultuur in de kerncentrale in het Belgische Doel ver onder de maat is. Volgens de Belgische nucleaire toezichthouder FANC is er bij exploitant Electrabel zo weinig oog voor veiligheid dat een kernramp niet denkbeeldig is. Gelok heeft inmiddels contact opgenomen met de Nederlandse nucleaire toezichthouder ANVS.

  De FANC is zeer bezorgd over de veiligheid van de kerncentrales in Doel en Tihange. In de brieven aan Engie Electrabel laat FANC-directeur Jan Bens zich in ongewoon felle bewoordingen uit: ,,Brandgevaar, risico op kernsmelting en een schaamteloos nonchalante veiligheidscultuur.''

  Geen woord

  Gelok is portefeuillehouder nucleaire veiligheid in de Veiligheidsregio's Zeeland en Midden-West-Brabant. Deze week zat hij nog aan tafel met alle partijen die er toe doen als het gaat om veiligheid in de kerncentrale in Doel. ,,Daar is met geen woord gerept over de brandbrieven die de Belgische nucleaire toezichthouder FANC in juli en september stuurde naar exploitant Engie Electrabel. Ik ben dus onaangenaam verrast dat de Fanc ons als partner niet op de hoogte stelt. Als portefeuillehouder nucleair loop ik nu achter de feiten aan. Van de ANVS heb ik begrepen dat minister Schultz van Haegen een brief gezonden heeft naar haar Belgische collega Jambon waarin de minister om opheldering vraagt'', zegt Gelok. 

  De Borselse burgemeester onderstreept dat de nucleaire veiligheid niet direct in het geding is, maar begrijpt dat omwonenden van de kerncentrale in Doel en verklaard tegenstanders van kernenergie zich grote zorgen maken. Gelok vindt dat de kwestie op nationaal niveau moet worden besproken. Hij heeft commissaris van de koning Han Polman en burgemeesters van gemeenten rond Doel geïnformeerd (Reimerswaal, Hulst, Woensdrecht, Bergen op Zoom). De Statenfractie van het CDA heeft inmiddels vragen gesteld over de veiligheid in Doel.

  Ramp denkbaar

  Bens heeft forse kritiek op een studie naar de brandveiligheid in de kerncentrales. Uit die studie zou blijken dat er bij brand een nucleaire ramp denkbaar is. Maar het is vooral de lakse houding van Electrabel die volgens Bens getuigt van een 'enorme schaamteloosheid'. Enkele citaten spreken boekdelen: ,,Wij zijn erg ongerust over de nucleaire activiteiten van Electrabel in België. Electrabel onderneemt veel te weinig om het veiligheidsniveau te verbeteren. (…) De waarden die het risico op een kernsmelting aanduiden zijn alarmerend. (…) Maar Electrabel lijkt het zich weinig aan te trekken.”

  De brieven van het FANC zijn bij de ANVS bekend, laat algemeen directeur Jan van den Heuvel weten. ,,De brieven gaan onder andere over de manier waarop Electrabel is omgegaan met de resultaten van een veiligheidanalyse (Probabilistic Safety Assessment, PSA) over de gevolgen van brand in een kerncentrale. Ik heb telefonisch contact gehad met de directeur van het FANC. De directeur van het FANC heeft aangegeven dat de nucleaire veiligheid niet in het geding is, omdat de analyse evident fout is. Wel heeft het FANC zorgen over de veiligheidscultuur bij Electrabel. Daarom heeft het FANC handhavend opgetreden door de stevige brieven te sturen en gesprekken met Electrabel aan te gaan. Dit heeft er onder andere toe geleid dat de 'nuclear safety officer' bij Electrabel is vervangen en dat een oud-directeur van de Franse toezichthouder is gevraagd orde op zaken te stellen'', aldus Van den Heuvel.

  De Stelling

  Ik ben niet bang voor Doel.

  Toon resultaten