article
1.6627993
VROUWENPOLDER - Vanwege 'niet mis te verstane gesprekken, mails en dreigingen' gaat de Zeeuwse najaarskeuring van trekpaarden niet door.
Najaarskeuring trekpaarden afgelast na bedreigingen
VROUWENPOLDER - Vanwege 'niet mis te verstane gesprekken, mails en dreigingen' gaat de Zeeuwse najaarskeuring van trekpaarden niet door.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/najaarskeuring-trekpaarden-afgelast-na-bedreigingen-1.6627993
2016-11-09T16:55:25+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6628031.1479393781!image/image-6628031.JPG
Vrouwenpolder,Fauna,Dierenwelzijn,Najaarskeuring,Couperen,Paardenfokkers,Trekpaarden,Paarden,Coupeerverbod,Staart,Paul van den Broeke,Bedreigingen,Paardenhouders,hermes
Zeeuws nieuws
Home / Regio / Zeeuws nieuws / Najaarskeuring trekpaarden afgelast na bedreigingen

Najaarskeuring trekpaarden afgelast na bedreigingen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  VROUWENPOLDER - Vanwege 'niet mis te verstane gesprekken, mails en dreigingen' gaat de Zeeuwse najaarskeuring van trekpaarden niet door.
  De trekpaardhouders met paarden met een gecoupeerde staart voelen zich gediscrimineerd

  De keuring zou zaterdag 3 december in manege De Eendracht in Vrouwenpolder worden gehouden. Alleen trekpaarden met een niet gecoupeerde staart waren er deze keer toegestaan.

  ,,De trekpaardhouders met paarden met een gecoupeerde staart voelen zich gediscrimineerd", meldt het bestuur van de keuring op zijn website. ,,Wij zijn ons er ten volle van bewust, dat nu ook de trekpaardhouders met ongecoupeerde paarden zich 'gediscrimineerd' voelen, maar we hopen dat jullie begrip hebben voor onze beslissing."

  Over de aard en achtergronden van de bedreigingen wil secretaris Paul van den Broeke desgevraagd niet uitweiden. ,,Wij gaan daar niet verder op in." Wel zegt hij dat er geen aangifte is gedaan.

  In Nederland geldt sinds 2001 een verbod op het couperen van paardenstaarten. Fokkers blijven er echter mee doorgaan, omdat het van al oudsher gebeurt en het mooier wordt geacht én omdat de staart bij trekpaarden tijdens werkzaamheden in de weg zit. Tegenstanders beschouwen couperen als verminken, omdat de staart een deel is van de ruggengraat.

  In diverse andere landen geldt geen coupeerverbod. Fokkers wijken daarom daarnaar uit. Daardoor zijn in Nederland nog steeds gecoupeerde paarden te zien op keuringen, ondanks dat er ook een tentoonstellingsverbod geldt. Dat is lange tijd gedoogd.

  Staatssecretaris Van Dam wil alsnog gaan optreden tegen overtredingen van het verbod. Organisatoren van keuringen riskeren een boete van 15.000 euro als zij toch gecoupeerde paarden toelaten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ziet daarop toe.

  De Koninklijke Vereniging 'Het Nederlandse Trekpaard en De Haflinger (KVTH) heeft bezwaar aangetekend tegen de maatregel. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven bepaalt naar verwachting half december of deze wordt opgeschort tot er een definitieve uitspraak van de rechtbank is..

  In afwachting daarvan heeft de KVTH alle keuringen voorlopig afgeblazen. De samenwerkende Zeeuwse bonden van paardenfokkers wilden de najaarskeuring wel laten doorgaan, maar dan zonder gecoupeerde paarden.

  Houders van trekpaarden met gecoupeerde staarten vinden dat eerst de uitspraak van de rechter moet worden afgewacht en hebben dat ondubbelzinnig duidelijk gemaakt.

  Over wat er gebeurt als de rechter het bezwaar afwijst, wil secretaris Van den Broeke niet speculeren. ,,Dat is een kwestie van afwachten. We moeten niet op de feiten vooruitlopen."