article
1.6688753
DEN HAAG - De SGP in de Tweede Kamer heeft geld gevonden voor de oprichting van een tweede bètacollege en een Zeelandfonds. Bij elkaar gaat het om een bedrag van 44 miljoen euro. Dinsdag gaat ze langs bij andere fracties om steun te verwerven.
Mogelijk toch geld voor Zeeland
DEN HAAG - De SGP in de Tweede Kamer heeft geld gevonden voor de oprichting van een tweede bètacollege en een Zeelandfonds. Bij elkaar gaat het om een bedrag van 44 miljoen euro. Dinsdag gaat ze langs bij andere fracties om steun te verwerven.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/mogelijk-toch-geld-voor-zeeland-1.6688753
2016-11-29T05:30:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.4246805.1480358457!image/image-4246805.jpg
Zeeuws nieuws,dnr
Zeeuws nieuws
Home / Regio / Zeeuws nieuws / Mogelijk toch geld voor Zeeland

Mogelijk toch geld voor Zeeland

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  DEN HAAG - De SGP in de Tweede Kamer heeft geld gevonden voor de oprichting van een tweede bètacollege en een Zeelandfonds. Bij elkaar gaat het om een bedrag van 44 miljoen euro. Dinsdag gaat ze langs bij andere fracties om steun te verwerven.

  De Kamer nam onlangs met algemene stemmen een motie van de SGP aan waarin het kabinet wordt opgedragen uiterlijk half december met geld voor Zeeland over de brug te komen. Oud-premier Jan Peter Balkenende adviseerde het rijk in juni om geld te steken in een Zeelandfonds (25 miljoen) en een bètacollege (20 miljoen). Maar het kabinet houdt de boot af. Want er is geen apart potje Zeeland op de begroting, zei minister Henk Kamp van Economische Zaken onlangs in een Kamerdebat. Wel wil het kabinet bijdragen uit bestaande geldpotjes, mits Zeeland met concrete, uitgewerkte plannen komt. Dat vindt de Kamer dus niet genoeg.

  Gevonden

  De SGP wil het geld nu zelf regelen en heeft twee potjes gevonden. Het Zeelandfonds kan worden gevuld met geld uit het spaarpotje ‘terug te betalen aan Brussel’ (begrotingsreserve voor apurement). “In dat potje op de begroting Economische Zaken zit 109 miljoen euro”, zegt SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf. “Het minimumbedrag dat erin moet zitten is 90 miljoen euro. De afgelopen jaren hebben we gezien dat we steeds minder geld aan Brussel hoeven terug te betalen. Dus onze inschatting is dat we er 19 miljoen euro uit kunnen halen."

  De overige zes miljoen euro die nodig is voor het Zeelandfonds wil de SGP halen uit meevallers op het Europese systeem van CO2-emissiehandel (ETS). “Elke keer worden de opbrengsten te laag ingeschat, waardoor we steeds een meevaller hebben”, zegt Dijkgraaf.

  Voor de oprichting van een tweede university college heeft de SGP 19 miljoen euro gevonden op de begroting Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dijkgraaf: “Er is een meevaller bij de begrotingspost voor de aanpak vroegtijdig schoolverlaten. We hebben alle reden om aan te nemen dat die structureel is. Dus het geld dat we volgend jaar verwachten over te houden, zetten we nu in voor het bètacollege.”

  Wetswijzigingen

  Om het geld los te peuteren, dient de SGP deze week twee wetswijzigingen in. Deze dinsdag gaat ze langs bij andere fracties om steun te verwerven. Ook al heeft de SGP 'slechts' drie zetels in de Kamer, Dijkgraaf verwacht brede steun. Want de eerder ingediende SGP-motie die het kabinet opriep om geld uit te trekken voor Zeeland, is door alle partijen gesteund.

  De Kamer stemt volgende week over alle begrotingen en dus ook over de wetswijzigingen van de SGP. Als die worden aangenomen, dan moet de regering die uitvoeren. Dat zou een flinke impuls voor de Zeeuwse economie betekenen.