article
1.6081802
VLISSINGEN - Zeker vijf Zeeuwse zorginstellingen zijn vorig jaar in de rode cijfers beland. Zorgstroom dook het diepst in de min, met een verlies van ruim 1,8 miljoen euro.
Meer Zeeuwse zorginstellingen in de min
VLISSINGEN - Zeker vijf Zeeuwse zorginstellingen zijn vorig jaar in de rode cijfers beland. Zorgstroom dook het diepst in de min, met een verlies van ruim 1,8 miljoen euro.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/meer-zeeuwse-zorginstellingen-in-de-min-1.6081802
2016-06-06T05:30:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.4250536.1395136997!image/image-4250536.jpg
Arduin,SVRZ,Juvent,Zorgsector,Eigen vermogen,Zorgstroom,Jaarrekening,hermes,Vlissingen
Zeeuws nieuws
Home / Regio / Zeeuws nieuws / Meer Zeeuwse zorginstellingen in de min

Meer Zeeuwse zorginstellingen in de min

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  VLISSINGEN - Zeker vijf Zeeuwse zorginstellingen zijn vorig jaar in de rode cijfers beland. Zorgstroom dook het diepst in de min, met een verlies van ruim 1,8 miljoen euro.

  Dat blijkt uit een inventarisatie van de jaarrekeningen 2015. De meeste zijn inmiddels gedeponeerd, al ontbreken nog de verslagen van onder meer WVO Zorg, Zeelandcare en Curamus.

  Reorganisatie

  Van de twintig onderzochte instellingen (exclusief de ziekenhuizen) zaten er in 2014 drie in de min. Afgelopen jaar waren dat er vijf. Zorgstroom had al rekening gehouden met een verlies van twee tot drie miljoen euro. Vanwege de ingrepen van de overheid daalde de omzet fors en moest een ingrijpende reorganisatie worden doorgevoerd, met alle kosten van dien. In totaal zijn ruim 150 medewerkers vertrokken, van wie vele tientallen via ontslag. Het uiteindelijk verlies is uitgekomen op ruim 1,8 miljoen euro.

  Juvent (jeugd- en opvoedhulp) zag door de overgang van de jeugdzorg naar de gemeenten haar budget met twaalf procent krimpen. Het aantal volledige arbeidsplaatsen ging van 345 naar 285. Er was gerekend op een verlies van negen ton over 2015. Dat is beperkt gebleven tot iets meer dan zes ton.

  Stichting Arduin, in 2014 nog licht in de plus, boekte vorig jaar een negatief resultaat van bijna vier ton. Ook Stichting Ouderenzorg Noord-Beveland (Cleijenborch) en SOKA (Stichting Ouderenzorg Kanaalzone) zaten licht in het rood.

  Geld over

  SVRZ, de grootste zorgorganisatie in Zeeland, hield het meeste geld over: bijna drie miljoen euro. Naar verhouding hebben met name Eilandzorg Schouwen-Duiveland, De Okkernoot in Schoondijke en het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut in Vlissingen eveneens financieel een goed jaar achter de rug.

  De zorginstellingen beschikken doorgaans over aanzienlijke financiële reserves. Het gezamenlijke eigen vermogen van de twintig instellingen groeide met 10,8 miljoen euro tot in totaal ruim 268 miljoen euro. Koploper in de provincie is opnieuw SVRZ, met een eigen vermogen van ruim 72 miljoen euro.