article
1.6237808
KRABBENDIJKE - Het rapport over de misstanden bij de Veiligheidregio Zeeland moet openbaar worden. Dat vindt Marien Weststrate van Leefbaar Reimerswaal.
Leefbaar Reimerwaal wil dat rapport Demmers openbaar wordt
KRABBENDIJKE - Het rapport over de misstanden bij de Veiligheidregio Zeeland moet openbaar worden. Dat vindt Marien Weststrate van Leefbaar Reimerswaal.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/leefbaar-reimerwaal-wil-dat-rapport-demmers-openbaar-wordt-1.6237808
2016-08-02T16:26:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6176468.1478686829!image/image-6176468.jpg
Reimerswaal,Leefbaar Reimerswaal,Jan Lonink,Gerrie Ruijs,Letty Demmers,Marien Weststrate,hermes
Zeeuws nieuws
Home / Regio / Zeeuws nieuws / Leefbaar Reimerwaal wil dat rapport Demmers openbaar wordt

Leefbaar Reimerwaal wil dat rapport Demmers openbaar wordt

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   V.l.n.r.: Gerrie Ruijs (oud-directeur VRZ), Jan Lonink (voorzitter dagelijks bestuur VRZ) en Letty Demmers (oud-burgemeester Vlissingen)
   Fotograaf
  KRABBENDIJKE - Het rapport over de misstanden bij de Veiligheidregio Zeeland moet openbaar worden. Dat vindt Marien Weststrate van Leefbaar Reimerswaal.

  Namens zijn politieke partij doet hij een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) om het verslag van de commissie Demmers over het functioneren van directeur Gerrie Ruijs in handen te krijgen. De oud-burgemeester van Vlissingen schreef het rapport naar aanleiding van kritiek van medewerkers van de Veiligheidsregio. Deze klokkenluiders verwijten Ruijs onder meer vriendjespolitiek en bekritiseren haar manier van leidinggeven en declaratiegedrag.

  Het dagelijks bestuur onder leiding van de Terneuzense burgemeester Jan Lonink zag in het rapport geen aanleiding om verdere actie te ondernemen. Maar toen het rapport in de publiciteit kwam besloot het bestuur een onderzoek naar de cultuur en structuur binnen de organisatie in te stellen. In afwachting daarvan, staat Ruijs op non-actief.

  Niet acceptabel

  Weststrate vindt dat de Zeeuwse gemeenteraden recht hebben om het -waar nodig geanonimiseerde- rapport in te zien. "Gegevens uit het rapport Demmers, zoals die in de media verschenen zijn, zijn in de Zeeuwse gemeenteraden in openbare zittingen aan de orde geweest. Hierdoor wordt langer achterhouden van het rapport Demmers uwerzijds verre van overbodig en niet acceptabel geacht", schrijft Weststrate aan het bestuur van de Veiligheidregio.

  Hij benadrukt hij dat de gemeenten de belangrijkste financiers zijn van de Veiligheidsregio. Daarom is het volgens Weststrate tijd dat de gemeenteraden serieus worden genomen. "Op het moment dat er spanningen zijn, zoals dit in de media is weergegeven, en waar klaarblijkelijk het rapport Demmers gewag van maakt, treft men het bestuur niet thuis."