article
1.6449851
HEINKENSZAND - De fietspaden rond de Sloeweg zijn gloednieuw, maar gaan toch alweer op de schop. Waarom?
'Kropjes sla' doen asfalt breken
HEINKENSZAND - De fietspaden rond de Sloeweg zijn gloednieuw, maar gaan toch alweer op de schop. Waarom?
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/kropjes-sla-doen-asfalt-breken-1.6449851
2016-09-27T05:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6449850.1474918343!image/image-6449850.JPG
Heinkenszand,Wegenbouw,Fiets,chemische reactie,Arno Melaard,fietspad,Sloeweg,hermes
Zeeuws nieuws
Home / Regio / Zeeuws nieuws / 'Kropjes sla' doen asfalt breken

'Kropjes sla' doen asfalt breken

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Fietsers komen voor een verrassing te staan als het fietspad bij Heinkenszand opgebroken blijkt te zijn en zij niet verder kunnen.
   Fotograaf
  HEINKENSZAND - De fietspaden rond de Sloeweg zijn gloednieuw, maar gaan toch alweer op de schop. Waarom?

  De Sloeweg is eind juni volgens planning opgeleverd, maar rond Heinkenszand en 's-Heer Arendskerke staan weer wegafzettingen en verkeersregelaars. Vrachtauto's rijden af en aan, fietsers en automobilisten worden omgeleid. De toch betrekkelijke nieuwe asfaltlaag van de fietspaden en delen van de Nieuwe en Oude Rijksweg wordt weggehaald en de ondergrond afgegraven. Het menggranulaat dat als fundering is gebruikt, blijkt niet te deugen.

  Kropjes sla

  Op sommige plekken kwam het asfalt omhoog, er ontstonden bobbels in het wegdek, die in vaktermen 'kropjes sla' worden genoemd.

  "Dan zie je het asfalt breken", zegt omgevingsmanager Arno Melaard van de provincie. Geruchten als zouden er materialen uit de failliete fosforfabriek Thermphos als ondergrond zijn gebruikt, verwijst hij naar het rijk der fabelen. Maar, geeft hij aan, onder het asfalt vond wel een chemische reactie plaats.

  Ongemakken

  Na onderzoek bleek het menggranulaat een kalkhoudende stof te bevatten. Kalk zet uit als het nat wordt. "Onder het asfalt vond daardoor een volumevergroting plaats", verklaart Melaard. Met alle ongemakken van dien, vooral voor fietsers en bromfietsers. "De fietspaden voldeden niet aan de eisen die wij stellen. Daarom is de aannemer gezegd dat deze weggedeelten overnieuw gedaan moeten worden."

  Tegenvaller

  Betekent dat een nieuwe tegenvaller voor de Sloeweg, het wegenproject dat in het verleden al zoveel tegenslagen kende? Nee, zegt Melaard. Hoofdaannemer Boskalis draait op voor de kosten. Hoe hoog die zijn weet Melaard niet, maar voor de provincie is dat ook niet relevant, omdat die de rekening niet betaalt. Melaard: "Wij staan voor de kwaliteit van onze wegen, waaronder fietspaden. Die komt weer helemaal in orde."