article
1.6606221
APELDOORN - Elke Zeeuwse gemeente gaat de komende jaren een klimaatstresstest uitvoeren.
Klimaatstresstest voor elke Zeeuwse gemeente
APELDOORN - Elke Zeeuwse gemeente gaat de komende jaren een klimaatstresstest uitvoeren.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/klimaatstresstest-voor-elke-zeeuwse-gemeente-1.6606221
2016-11-03T15:15:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.5629660.1452864568!image/image-5629660.JPG
Middelburg,Dow,Overstroming,Water,Provincie Zeeland,Binnendijken,Klimaatstresstest,Ben de Reu,hermes
Zeeuws nieuws
Home / Regio / Zeeuws nieuws / Klimaatstresstest voor elke Zeeuwse gemeente

Klimaatstresstest voor elke Zeeuwse gemeente

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Ben de Reu.
   Fotograaf
  APELDOORN - Elke Zeeuwse gemeente gaat de komende jaren een klimaatstresstest uitvoeren.

  In Noord-Beveland is dat al gebeurd. Die test moet niet alleen inzicht geven in de mogelijke gevolgen van een overstromingsramp, maar ook de effecten van extreme neerslag, droogte of hitte in beeld brengen. Gemeenten kunnen de uitslag van de test gebruiken bij toekomstige ruimtelijke keuzes.

  Gevolgen meegewogen

  Dit heeft gedeputeerde Ben de Reu (PvdA, water) donderdag bekendgemaakt tijdens het Nationaal Deltacongres in Apeldoorn. Afgelopen week heeft de Eerste Kamer nieuwe normen vastgesteld voor primaire waterkeringen. In Apeldoorn heeft De Reu uitgelegd dat Zeeland daarmee alvast aan de slag is gegaan.

  Tot voor kort stond het overstromingsrisico altijd centraal, maar nu worden ook de gevolgen meegewogen. Dat heeft onder meer geresulteerd in een hogere norm voor de dijken bij Dow Chemical, omdat de economische schade bij overstroming daar aanzienlijk werd onderschat door de gebruikte rekenmethodiek.

  Functie binnendijken

  Er wordt voortaan uitgegaan van drie lagen van veiligheid: sterke dijken, duinen en dammen, een veilige inrichting en een goede rampenbestrijding. Vooral op het gebied van inrichting werken meerdere partijen samen. Zeeland heeft 1700 kilometer aan binnendijken. Die spelen bij de inrichting een belangrijke rol. Met andere organisaties onderzoekt de provincie welke functie binnendijken moeten krijgen als zich overstromingen voordoen. De lagere dijkjes kunnen het water in het landschap enige tijd tegenhouden, waardoor mensen de gelegenheid hebben een veilige plek te zoeken. Ze kunnen daarvoor ook droge vluchtroutes bieden. De Reu: "Als een gemeente een woonwijk of bedrijventerrein wil ontwikkelen, kan het handig zijn om net aan de goede kant van de binnendijk te gaan zitten."

  Zeeland wil een stelsel van binnendijken kiezen om veiligheid te bieden bij overstromingen. De keuze moet uiterlijk in 2025 zijn gemaakt.