article
1.6545003
MIDDELBURG - Jongeren spelen een belangrijke rol bij de herdenking van de Slag om de Schelde.
Jongeren centraal bij herdenking Slag om de Schelde
MIDDELBURG - Jongeren spelen een belangrijke rol bij de herdenking van de Slag om de Schelde.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/jongeren-centraal-bij-herdenking-slag-om-de-schelde-1.6545003
2016-10-18T17:20:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.4618961.1476811085!image/image-4618961.JPG
Middelburg,Herdenking,Historie,Marlies Allewijn,Bevrijdingsmuseum,Slag om de Schelde,Canadays,hermes
Zeeuws nieuws
Home / Regio / Zeeuws nieuws / Jongeren centraal bij herdenking Slag om de Schelde

Jongeren centraal bij herdenking Slag om de Schelde

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Slag om de Schelde
   Titel
   Slag om de Schelde
   Fotograaf
  MIDDELBURG - Jongeren spelen een belangrijke rol bij de herdenking van de Slag om de Schelde.

  Onder de titel Canadays worden van 27 oktober tot en met 4 november activiteiten georganiseerd in Zeeland en West-Brabant. De in Yerseke opgegroeide schrijfster Marlies Allewijn gaat op tournee langs Zeeuwse scholen om met leerlingen over de oorlog in Zeeland te praten. Ze schreef de roman Ze was 16, die gaat over de Zeeuwse oorlogsgeschiedenis.

  Behalve gastlessen op mbo Scalda, Ostrea en praktijkschool De Wissel in Goes, CSW Bestevaêr in Vlissingen en het Odyzee College in Kloetinge, geeft Allewijn zaterdag 29 oktober ook een lezing in de Sint Gertrudiskerk in Bergen op Zoom (20 uur). Daar spreekt ook generaal Mart de Kruif. Titel van de lezing is Vrijheid is een werkwoord.

  Eerder op de dag vinden op de Sloedam en Uncle Beach in Vlissingen herdenkingen plaats. Ook wordt de traditionele Mallardmars gelopen, een door het Bevrijdingsmuseum Zeeland georganiseerde wandeltocht langs herdenkingsplaatsen.

  In de Gertrudiskerk treden 's avonds ook de beste Zeeuwse singer/songwriters op die vrijdag 28 oktober in het Spiegeltheater in Middelburg (aanvang 20 uur) worden uitverkozen. Jongeren gaan daar aan de slag met het thema vrijheid. Via middelbare scholen is hun gevraagd een gedicht te schrijven. Die worden daar voorgedragen. Ook wordt een speciaal voor de gelegenheid geschreven theaterstuk opgevoerd.

  De winnaar van de gedichtenwedstrijd op vrijdag mag op zondag naar de Gertrudiskerk. Daar wordt een oecumenische dienst gehouden (9.30 uur), met aansluitend een herdenking op de Canadese begraafplaats in Bergen op Zoom. Bij de herdenking wordt het winnende gedicht voorgedragen. De provincie betaalt de herdenking die in totaal 20.000 euro kost.