article
1.6592198
TERNEUZEN - Meer mensen in financiële nood doen een beroep op de kerk. Soms zijn ze zelfs door de sociale dienst doorverwezen naar de kerk. Naar schatting honderden Zeeuwse huishoudens weten financieel alleen de eindjes aan elkaar te knopen met hulp van de kerken.
Honderden Zeeuwse huishoudens financieel afhankelijk van kerken
TERNEUZEN - Meer mensen in financiële nood doen een beroep op de kerk. Soms zijn ze zelfs door de sociale dienst doorverwezen naar de kerk. Naar schatting honderden Zeeuwse huishoudens weten financieel alleen de eindjes aan elkaar te knopen met hulp van de kerken.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/honderden-zeeuwse-huishoudens-financieel-afhankelijk-van-kerken-1.6592198
2016-10-31T08:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.4387322.1477864019!image/image-4387322.jpg
Terneuzen,Kerk,Geestelijk leven,kerk,hermes
Zeeuws nieuws
Home / Regio / Zeeuws nieuws / Honderden Zeeuwse huishoudens financieel afhankelijk van kerken

Honderden Zeeuwse huishoudens financieel afhankelijk van kerken

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Ter illustratie: Kerk Lamswaarde
   Fotograaf
  TERNEUZEN - Meer mensen in financiële nood doen een beroep op de kerk. Soms zijn ze zelfs door de sociale dienst doorverwezen naar de kerk. Naar schatting honderden Zeeuwse huishoudens weten financieel alleen de eindjes aan elkaar te knopen met hulp van de kerken.
  We bezoeken elk gezin van onze gemeente en houden zo de vinger aan de pols.

  Een groot aantal kerken en geloofsgemeenschappen in Nederland hebben hier onderzoek naar laten verrichten. Volgens dit Armoedeonderzoek droegen de kerken in 2015 meer dan 36 miljoen euro in contanten en meer dan 1,25 miljoen uren aan vrijwilligerswerk bij aan armoedebestrijding in Nederland.

  Vluchtelingengezinnen

  In Zeeland is dat niet anders. André van der Endt, diaken bij de Protestantse Gemeente in Terneuzen, zegt dat steeds meer mensen een beroep op de kerk doen. De toename is deels te verklaren uit de komst van vluchtelingengezinnen, maar ook vanuit de eigen protestantse gemeente vragen leden om financiële hulp. "Zelfs de sociale dienst wijst mensen naar ons door. Het wordt voor onze kerkgemeente steeds lastiger om iedereen te kunnen helpen."

  De Gereformeerde Gemeente van Middelburg-Zuid telt ruim duizend leden. Diaken Henk van Leerdam zag tijdens de crisis de vraag om financiële bijstand groeien, maar volgens hem is het aantal mensen dat hulp krijgt nu stabiel. Het diaconaat probeert vooral te voorkomen dat mensen diep in de schulden raken.

  "We bezoeken elk gezin van onze gemeente en houden zo de vinger aan de pols. We benaderen mensen ook zelf om ze hulp te bieden. Zo voorkom je grotere problemen. Als de nood structureel is, schakelen we professionele zorg in zoals schuldhulpverlening."

  Niet altijd rechtstreeks

  De Protestantse Gemeente in Vlissingen vaart eenzelfde koers, al wordt de hulp niet altijd rechtstreeks verstrekt. Mensen vinden het lastig om hulp aan te nemen, zegt diaken Epjan Kwast. Daarom ondersteunt de kerk ook stichtingen die bijvoorbeeld gezinnen met opgroeiende kinderen financieel een steuntje in de rug geeft.

  Voorbeeld van hulp in natura zijn de Voedselbanken die ook door kerken ondersteund worden. Per kerkelijke gemeente gaat het om tientallen gezinnen die directe financiële hulp ontvangen in de vorm van een gift.

  Volgens de Armoedemonitor werd in heel Nederland vorig jaar vijftigduizend keer een beroep gedaan op de kerk. Het onderzoek laat zien dat kerkelijke vrijwilligers zo'n 549.700 uur besteden aan individuele ondersteuning en 728.600 uur aan collectieve ondersteuning bij armoede.