article
1.6624273
VLISSINGEN - Miljoenen en miljoenen euro's aan zorggeld zouden ze oppotten. Dat beeld klopt totaal niet, zeggen gemeenten in Zeeland. Gemeenten zouden lang niet zoveel geld overhouden van hun zorgbudget als Den Haag wil doen geloven.
Gemeenten balen van cijfers over zorgbudget
VLISSINGEN - Miljoenen en miljoenen euro's aan zorggeld zouden ze oppotten. Dat beeld klopt totaal niet, zeggen gemeenten in Zeeland. Gemeenten zouden lang niet zoveel geld overhouden van hun zorgbudget als Den Haag wil doen geloven.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/gemeenten-balen-van-cijfers-over-zorgbudget-1.6624273
2016-11-09T08:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.4420927.1403683715!image/image-4420927.jpg
Gemeente,zorg,zorgbudget,hermes,Vlissingen
Zeeuws nieuws
Home / Regio / Zeeuws nieuws / Gemeenten balen van cijfers over zorgbudget

Gemeenten balen van cijfers over zorgbudget

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  VLISSINGEN - Miljoenen en miljoenen euro's aan zorggeld zouden ze oppotten. Dat beeld klopt totaal niet, zeggen gemeenten in Zeeland. Gemeenten zouden lang niet zoveel geld overhouden van hun zorgbudget als Den Haag wil doen geloven.
  Borsele hield geen geld over, maar moest zelf bijpassen.

  Volgens de cijfers blijft bij de dertien gemeenten in de provincie in totaal 18 miljoen euro op de plank liggen van het geld dat ze hebben gekregen voor jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning. Voor het andere gebied in het 'sociaal domein' - Werk en Inkomen - komen de Zeeuwse gemeenten samen 3 miljoen te kort.

  Per saldo houden ze, volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken, dus 15 miljoen euro in de knip. Maar die cijfers deugen niet, zeggen drie gemeenten die veel geld in de knip houden volgens de rapportage.

  Neem de gemeente Terneuzen. Die zou liefst 5,5 miljoen euro, 14 procent van het budget voor WMO en jeugdzorg, in 2015 hebben opgepot. Volgens de gemeente is dit in werkelijkheid 3,6 miljoen euro voor maatschappelijke ondersteuning. Met dat geld wordt een reserve gevormd om tegenvallers op te kunnen vangen. Het geld voor jeugdzorg ging schoon op vorig jaar.

  De gemeente Borsele zou volgens de opgave van het maandag gepubliceerde overzicht in totaal 16 miljoen euro hebben ontvangen. Klopt niet, zeggen ze op het gemeentehuis in Heinkenszand. In werkelijkheid is 11 miljoen euro overgemaakt. Borsele hield geen geld over, maar moest zelf bijpassen.

  De gemeente Veere zou ruim 2 miljoen euro hebben overgehouden. Dat zou betekenen dat 20 procent van het zorgbudget niet is besteed. Volgens de gemeente klopt dit helemaal niet.

  Minister Ronald Plasterk stuurde de 'definitieve cijfers' afgelopen maandag naar de Tweede Kamer. In de begeleidende brief constateert hij dat er verschillen zijn per gemeente. Volgens Plasterk 'ligt de verantwoordelijkheid voor de juistheid van de gegevens bij de gemeenten'. Bij het samenstellen van zijn overzicht heeft de minister ook gebruikgemaakt van gegeven van het CBS. Plasterk kondigt aan onderzoek te laten doen 'om een beter beeld te krijgen van de duiding van de cijfers en de mogelijke verklaringen'.

  Gemeenten zijn niet blij met het ontstane beeld van hardvochtige gierigaards die mensen hun zorg onthouden en op hun centen zitten.