article
1.6594655
MIDDELBURG - Eneco neemt de wind- en zonne-activiteiten van energiebedrijf DELTA over.
Eneco koopt wind- en zonactiviteiten van energiebedrijf DELTA
MIDDELBURG - Eneco neemt de wind- en zonne-activiteiten van energiebedrijf DELTA over.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/eneco-koopt-wind-en-zonactiviteiten-van-energiebedrijf-delta-1.6594655
2016-10-31T15:03:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.5722390.1459338554!image/image-5722390.jpg
Middelburg,Delta,Overname,Jeroen de Haas,Splitsing Energiebedrijf,Verkoop,Zonneenergie,Zonnepanelen,Eneco,Windparken,Duurzame Energie,hermes
Zeeuws nieuws
Home / Regio / Zeeuws nieuws / Eneco koopt wind- en zonactiviteiten van energiebedrijf DELTA

Eneco koopt wind- en zonactiviteiten van energiebedrijf DELTA

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Het hoofdkantoor van energiebedrijf Delta in Middelburg.
   Fotograaf
  MIDDELBURG - Eneco neemt de wind- en zonne-activiteiten van energiebedrijf DELTA over.
  Ik ben blij dat we betrokken en ervaren vakmensen aan boord krijgen.

  De koper onderstreept dat de deal niet ten koste gaat van Zeeuwse banen. In deze overname betreft dat elf arbeidsplaatsen.

  Jeroen de Haas, algemeen directeur van de Eneco Groep: "Door deze overeenkomst blijft de werkgelegenheid evenals de kennis en ervaring die DELTA heeft opgedaan bij haar wind- en zonne-energie activiteiten in de provincie behouden. Activiteiten die bijdragen aan economische ontwikkeling, werkgelegenheid, innovatie en opwekking van duurzame energie. Thema's die goed zijn voor de transitie naar een duurzame economie, maar ook voor Zeeland. Ik ben dan ook blij dat we betrokken en ervaren vakmensen aan boord krijgen die de provincie en haar inwoners goed kennen."

  DELTA en Eneco bereikten maandag overeenstemming bereikt over de verkoop van de windenergie-activiteiten in Vlissingen, Rilland en Zoeterwoude (28,7 Megawatt), twee windparken in Vlissingen die bouwrijp zijn (11,5 Mw) en een aantal wind- en zonprojecten die in ontwikkeling zijn. Wat Eneco betaalt, is niet bekendgemaakt.

  Voor het zich als 'groen' verkopende Eneco is het duurzame energiepakket van DELTA een lekker hapje. Daarmee passeert Eneco de grens van 1000 Mw aan duurzame energieproductie.

  Eneco en Delta, de twee energiebedrijven die hun energietak en netwerkbedrijf volgend jaar moeten splitsen, voerden op verzoek van de aandeelhouders van Delta twee jaar terug nog fusiegesprekken. De kerncentrale bleek echter een fusiebreker. Die past niet in het groene profiel van Eneco.

  Waar Eneco nog overeind kan blijven, betekent de verplichte splitsing dat Delta als holding uit elkaar valt. Daarom worden winstgevende onderdelen momenteel verkocht danwel in de etalage gezet. Moeilijk te slijten is het zogeheten wholesalebedrijf waarvan onder meer de verliesgevende Sloecentrale (gasgestookt) en kerncentrale deel uitmaken. Het energiedrijf en zijn aandeelhouders - provincie en gemeenten - praten momenteel met het Rijk over een oplossing voor de kerncentrale. Die kan niet draaien zonder de financiële steun van moederbedrijf Delta.