article
1.6661667
VLISSINGEN - De eerste officiële najaarsstorm van 2016 is een feit. Het KNMI heeft code geel afgegeven en waarschuwt dat in de kustgebieden zeer zware windstoten mogelijk zijn van 100 tot 110 kilometer per uur. Er zijn al tientallen meldingen van schade geweest, in Kapellebrug viel een boom op een huis en op de Noordzee raakte containerschip Berwick na een aanvaring op drift.
Eerste najaarsstorm van 2016 is een feit (video's)
VLISSINGEN - De eerste officiële najaarsstorm van 2016 is een feit. Het KNMI heeft code geel afgegeven en waarschuwt dat in de kustgebieden zeer zware windstoten mogelijk zijn van 100 tot 110 kilometer per uur. Er zijn al tientallen meldingen van schade geweest, in Kapellebrug viel een boom op een huis en op de Noordzee raakte containerschip Berwick na een aanvaring op drift.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/eerste-najaarsstorm-van-2016-is-een-feit-video-s-1.6661667
2016-11-20T09:18:04+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6663054.1479661006!image/image-6663054.jpg
Vlissingen,Breskens,Westerscheldeferry
Zeeuws nieuws
Home / Regio / Zeeuws nieuws / Eerste najaarsstorm van 2016 is een feit (video's)

Eerste najaarsstorm van 2016 is een feit (video's)

Videos
3
Foto's
4
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De brandweer grijpt in om te voorkomen dat een boom omwaait op de voliere bij kinderboerderij De Klepperhoeve in Middelburg.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De brandweer zet een losgewaaid zonnescherm op de Boulevard Evertsen in Vlissingen vast.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Stormschade in de Kraaijensteinweg in Westenschouwen.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Van een flat in de Schutterijstraat in Vlissingen is gevelbeplating losgewaaid. De brandweer heeft de omgeving afgezet.
   Fotograaf
  • Afbeelding
  • Afbeelding
  VLISSINGEN - De eerste officiële najaarsstorm van 2016 is een feit. Het KNMI heeft code geel afgegeven en waarschuwt dat in de kustgebieden zeer zware windstoten mogelijk zijn van 100 tot 110 kilometer per uur. Er zijn al tientallen meldingen van schade geweest, in Kapellebrug viel een boom op een huis en op de Noordzee raakte containerschip Berwick na een aanvaring op drift.

  Volgens Weerplaza was rond 11 uur zondagochtend de officiële najaarsstorm een feit, toen in Vlissingen windkracht 9 werd gemeten, het criterium voor een storm. Naar verwachting neemt in de loop van de middag en avond wordt het naar verwachting vanuit het zuiden  snel rustiger.

  De containerschepen Berwick en Victoria kwamen zondagochtend rond 11.00 uur met elkaar in aanvaring nabij het ankergebied Schouwenbank (nabij de monding van de Westerschelde). Er zijn geen slachtoffers gevallen en er is geen lading overboord geslagen, meldde de Kustwacht. De Victoria kon haar reis voortzetten, ondanks dat ze twee ankers had verloren. De Berwick, varend onder de vlag van de Marshall Islands, was haar bakboordsanker verloren en had bovendien problemen met de motor. Het schip raakte daardoor op drift en koerste richting het platformgebied Maas Noord (nabij Rotterdam).

  Het dichtstbijzijnde platform werd ingelicht. De sleepboten Ruby en Cheetah gingen op weg naar de Berwick om hulp te bieden. De Berwick is 210 meter lang, 30 meter breed, meet een bruto tonnage van 27093 ton en heeft 19 personen aan boord.

  Rond 14.45 uur meldde de Kustwacht dat de Berwick weer voortstuwing had en dus bestuurbaar was. Het containerschip had daardoor alleen nog sleepboothulp nodig om een haven binnen te komen. De sleepboot Ruby was nog onderweg om daarvoor te zorgen, de Cheetah keerde terug.

  Boom op huis

  Op een woonhuis annex kantoor in Kapellebrug is een boom gevallen. De brandweer is druk bezig geweest om de boom op te ruimen (video). 

  De Westerschelde Ferry tussen Vlissingen en Breskens is tijdelijk uit de vaart gehaald. Het is met de zuidwester storm te gevaarlijk om de ferry te laten varen. Er worden bussen ingezet om reizigers te vervoeren.

  Het optreden van UB40 tijdens Back at Sea in Port Zélande is afgelast vanwege de storm. Het concert zou in een tent worden gegeven.

  Van een flatgebouw in de Schutterijstraat in Vlissingen waaide zondagmiddag gevelbeplating los. De brandweer zette het parkeerterrein bij het gebouw af en zette een hoogwerker in om de gevelplaten te verwijderen. Ook mochten bewoners van het gebouw tijdelijk niet op de galerij komen, meldt HV Zeeland. Na een uur waren de losgewaaide platen weggehaald.

  Ondertussen moeten de deelnemers aan het NK Tegenwindfietsen 2016 het op Neeltje Jans en de stormvloedkering opnemen tegen windkracht 9.

  Naar 112markiezaten meldt, zijn er in de loop van zondag al tientallen meldingen van stormschade binnengekomen. De brandweer moest in elk geval in Tholen en Sint Philipsland al te hulp schieten na meldingen van schade.

  De eerste melding uit Sint-Philipsland kwam laat in de ochtend binnen: een boom dreigde op een woning aan de Plataanstraat te vallen. De brandweer heeft de boom omgezaagd. Om 13.00 was er opnieuw het risico van een omvallende boom, ditmaal in de achtertuin van een woning in de Eendrachtstraat. De brandweer heeft enkele takken afgezaagd om het gevaar weg te nemen.

  In de Middelburgse wijk Dauwendaele vielen zondag takken op een bedrijfswagen die was geparkeerd aan de Vromoldstraat. De brandweer heeft de takken verwijderd.

  De brandweer moest ook ingrijpen bij de Middelburgse kinderboerderij De Klepperhoeve, toen een boom op de volière dreigde te vallen. Er waren op dat moment geen bezoekers bij de kinderboerderij aan het Meiveldpad. De boom werd in delen omgezaagd.

  Op de Boulevard Evertsen in Vlissingen moest de brandweer zondagochtend al optreden, toen een zonnescherm loswaaide. Verder verleende de brandweer hulp in de Lekstraat in Oost-Souburg, door een deels op de weg gewaaide boom aan de kant te duwen.

  Uitgelichte video

  Afbeelding