article
1.6611096
KOEWACHT - Het leven van Wijnie Loof (74) uit Koewacht staat volledig in het teken van de pleegzorg.
Een leven in het teken van de pleegzorg: 'Ik krijg er heel veel liefde voor terug'
KOEWACHT - Het leven van Wijnie Loof (74) uit Koewacht staat volledig in het teken van de pleegzorg.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/een-leven-in-het-teken-van-de-pleegzorg-ik-krijg-er-heel-veel-liefde-voor-terug-1.6611096
2016-11-04T18:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6611763.1478293561!image/image-6611763.JPG
Koewacht,Gezin,Zeeland,pleegzorg,Augustine Loof,pleegkind,juvent,pleegouder,week van de pleegzorg,pleeggezin,hermes
Zeeuws nieuws
Home / Regio / Zeeuws nieuws / Een leven in het teken van de pleegzorg: 'Ik krijg er heel veel liefde voor terug'

Een leven in het teken van de pleegzorg: 'Ik krijg er heel veel liefde voor terug'

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Maarten en Wijnie Loof kregen in 2013 een koninklijke onderscheiding, omdat ze zich al zo lang inzetten voor de zorg van pleegkinderen.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Augustine is één van hun pleegkinderen. Hij is ze heel erg dankbaar. "Zonder hen had ik nooit gestaan, waar ik nu sta", zegt hij.
   Fotograaf
  KOEWACHT - Het leven van Wijnie Loof (74) uit Koewacht staat volledig in het teken van de pleegzorg.

  Ze heeft in ruim 35 jaar tijd al zeker vijftig kinderen een veilig en warm thuis geboden. Eigenlijk heeft Wijnie nooit beter geweten. Haar moeder zorgde voor pleegkinderen, dus is ze dat zelf bijna automatisch ook gaan doen. "Ik heb in ruim 35 jaar al zeker vijftig kinderen in huis gehad", schat ze in.

  Zelfs nu haar man in een verzorgingshuis woont, heeft ze er geen moment aan gedacht om ermee te stoppen. Er staan nog steeds vier kinderen ingeschreven op haar adres. Het enige dat is veranderd, is de manier waarop ze door hen wordt aangesproken. De kinderen noemen haar tegenwoordig 'oma', omdat ze regelmatig verbaasde reacties kregen, vanwege het grote leeftijdsverschil.

  Augustine Loof

  Augustine Loof (20) is één van de pleegkinderen van Wijnie en haar man Maarten. Hij werd op zijn vijfde uit Sierra Leone meegenomen naar Nederland door een onbekende vrouw. Hij zat jarenlang in een asielzoekerscentrum en mocht naar familie Loof in Koewacht toen hij acht jaar oud was. "Ik weet nog hoe blij ik was dat ik bij bij opa en oma terecht kon", zegt hij. "Ze wilden mij een beter leven geven en zorgden voor me alsof ze mijn echte ouders waren."

  Augustine wordt emotioneel als hij probeert te beschrijven wat het koppel voor hem heeft betekend. "Letterlijk en figuurlijk; alles. Ze gingen met me naar de voetbal, hielpen me met huiswerk en brachten me overal naartoe", somt hij op. "Ze hebben me een veilig thuis gegeven."

  Geadopteerd

  Uiteindelijk is Augustine zelfs door Wijnie en haar man geadopteerd, omdat het voetbaltalent bij Jong Oranje mocht spelen en daarvoor een Nederlands paspoort nodig had. Hij speelt nog steeds op hoog niveau bij FC Eindhoven en woont daarom deels bij een gastgezin in Boxtel. Maar zodra hij vrij is, komt hij altijd naar huis, om tijd door te brengen met het gezin en zijn vrienden in het dorp.

  Wijnie en haar man hebben altijd zo'n drie tot vijf pleegkinderen in huis gehad. De redenen waarom die kinderen niet meer bij hun eigen ouders konden wonen, lopen uiteen van mishandeling tot oorlog. "Maar voor bijna allemaal geldt dat ze kwetsbaar zijn als ze hier komen. Ik hoop ze standvastigheid te kunnen bieden en te zorgen voor een goede toekomst", vertelt de pleegmoeder.

  Voor de kinderen gekozen

  Daar heeft ze zelf ook veel voor moeten inleveren. "Een spontaan etentje zit er voor mij niet in. Ik heb voor de kinderen gekozen, dus moet ik er ook voor ze zijn", zegt ze. "Maar dat is niet erg, want ik krijg er heel veel liefde voor terug. Onze uitgevlogen pleegkinderen laten vaak weten dat ze waarderen wij voor ze hebben gedaan. Laatst was een dochter bij haar biologische familie op bezoek geweest. Toen ze terug kwam, zei ze: 'Ik ben zo blij dat ik bij jullie mocht opgroeien'. Dat is het mooiste compliment dat ze me kon geven."

   

  Lees het hele artikel in naar aanleiding van de Week van de Pleegzorg op zaterdag 5 november in de PZC.

  De stelling

  Ik zou ook pleegouder willen zijn.

  Toon resultaten