article
1.6123866
BRESKENS - Geen kookboek met calorieën of hippe ingrediënten. Babara Burkhardt wil met 'Currywurst en Mosselen' Duitsers en Zeeuws-Vlamingen bij elkaar in de keuken laten kijken.
Duitse in Breskens verbindt via eten: 'De Duitse keuken is meer dan worst en schnitzel'
BRESKENS - Geen kookboek met calorieën of hippe ingrediënten. Babara Burkhardt wil met 'Currywurst en Mosselen' Duitsers en Zeeuws-Vlamingen bij elkaar in de keuken laten kijken.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/duitse-in-breskens-verbindt-via-eten-de-duitse-keuken-is-meer-dan-worst-en-schnitzel-1.6123866
2016-06-20T14:44:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6125750.1466502115!image/image-6125750.JPG
Breskens,Culinair,Duits,Barbara Burkhardt,Kookboek,Recepten,Currywurst en Mosselen,Zeeuws-Vlaams,hermes
Zeeuws nieuws
Home / Regio / Zeeuws nieuws / Duitse in Breskens verbindt via eten: 'De Duitse keuken is meer dan worst en schnitzel'

Duitse in Breskens verbindt via eten: 'De Duitse keuken is meer dan worst en schnitzel'

Foto's
1
Reacties
Reageer
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Het kookboek 'Currywurst en Mosselen'.
    BRESKENS - Geen kookboek met calorieën of hippe ingrediënten. Babara Burkhardt wil met 'Currywurst en Mosselen' Duitsers en Zeeuws-Vlamingen bij elkaar in de keuken laten kijken.
    Andijvie in de stamppot? Dat kende ik niet. Maar ik heb het ook geprobeerd en ik vond het héérlijk.

    Burkhardt, geboren Duitse, woont al acht jaar in Breskens. Ze leert mensen in de horeca goed Duits spreken en ze leert Nederlands aan Duitsers die in Zeeland een huisje hebben of er vaak komen.

    "En het gekke was, na verloop van tijd gingen de gesprekken echt altijd over eten. Nu ben ik ook al tientallen jaren hobbykok." De ingrediënten voor het boek waren aanwezig. Burkhardt schreef een boek over zowel de Zeeuws-Vlaamse als over de Duitse keuken. 89 recepten op 200 pagina's. Bijeengebracht door dertig hobbykoks, mensen die ze kent van de schilderclub of Aqua Zumba.

    "Ik wil de vooroordelen wegnemen. Hoe kan dat beter dan met eten? De Duitse keuken is heel rijk. We hebben wel meer dan worst en schnitzel."

    Semmel Knödl

    De helft van de recepten is Duits, de andere helft Zeeuws- Vlaams en alles is tweetalig zodat de Zeeuwen met de Semmel Knödl aan de slag kunnen en de Duitsers thuis friet met stoverij kunnen maken. "De ingrediënten moeten in beide landen te krijgen zijn. Zeekraal en lamsoor komen er dus niet in voor, omdat dat in Duitsland niet te koop is."

    Hoewel Burkhardt zelf een ervaren hobbykok is, heeft ze met het maken van het boek veel geleerd. "Andijvie in de stamppot? Dat kende ik niet. Wij gebruiken dat in Duitsland alleen maar in salades. Maar ik heb het ook geprobeerd en ik vond het héérlijk. Ik vond het zo lekker dat ik het ook heb opgenomen in mijn repertoire."

    Tweetalig

    De tweetaligheid van het boek bleek nog lastig. Woorden bleken niet te vertalen of culinaire termen bleken niet te bestaan in de andere taal.

    "Nachkochen, dat kun je niet vertalen met nakoken, vriendinnen lachten dat nakoken iets is dat je doet wanneer je net woedend bent geweest. In het Duits hebben we veel meer werkwoorden die we kunnen gebruiken bij het koken. Eiwit dat stijfgeklopt is, moet met een spatel voorzichtig verwerkt worden. In het Duits heet dat unterheben, daar is niet echt een Nederlandse variant van. Dat moet je dus op een andere manier opschrijven."

    Currywurst en Mosselen wordt op 30 en 31 juli feestelijk bij de Jumbo in Breskens gepresenteerd. Tijdens die dagen kost het boek 20 euro, later zal het boek bij diverse verkooppunten te krijgen zijn voor 27 euro.