article
1.6573666
HEINKENSZAND - De voortuin van de 91-jarige Leen Boshuizen uit Heinkenszand is leeg. Een achtergebleven grindtegel verraadt waar tot vorige week zijn laatste handgemaakte molen stond. Dieven namen het model mee, en ook de vuurtoren moest eraan geloven.
Dieven stelen laatste 'meesterwerk' uit voortuin 91-jarige (video)
HEINKENSZAND - De voortuin van de 91-jarige Leen Boshuizen uit Heinkenszand is leeg. Een achtergebleven grindtegel verraadt waar tot vorige week zijn laatste handgemaakte molen stond. Dieven namen het model mee, en ook de vuurtoren moest eraan geloven.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/dieven-stelen-laatste-meesterwerk-uit-voortuin-91-jarige-video-1.6573666
2016-10-26T07:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6573775.1477428058!image/image-6573775.JPG
Heinkenszand,Diefstal,Bouwwerk,Voortuin,Model,Wipwatermolen,Modelbouw,Vuurtoren,Molen,Leen Boshuizen,hermes
Zeeuws nieuws
Home / Regio / Zeeuws nieuws / Dieven stelen laatste 'meesterwerk' uit voortuin 91-jarige (video)

Dieven stelen laatste 'meesterwerk' uit voortuin 91-jarige (video)

Videos
1
Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Leen Boshuizen en zijn kleindochter Esmeralda.
   Fotograaf
  HEINKENSZAND - De voortuin van de 91-jarige Leen Boshuizen uit Heinkenszand is leeg. Een achtergebleven grindtegel verraadt waar tot vorige week zijn laatste handgemaakte molen stond. Dieven namen het model mee, en ook de vuurtoren moest eraan geloven.
  Dit exemplaar had ik speciaal voor mijzelf gemaakt

  Boshuizen dacht dat zijn huishoudelijke hulp een grapje maakte toen ze afgelopen donderdag vroeg waar zijn molen was. Tot hij uit het raam keek. De vierkante vuurtoren was in zijn geheel verdwenen en van de wipwatermolen stond alleen de ondertoren nog in de tuin.

  "De wieken van het bovenhuis zijn 2,10 meter breed, dus de dieven moeten een grote auto hebben gehad", zegt Boshuizen. "Of ze hebben hem lopend vervoerd." Speculeren is het enige wat hij kan doen, want niemand heeft iets gehoord of gezien. En Boshuizen verwacht niet dat de aangifte veel zal opleveren. "De politie heeft wel wat beters te doen dan speuren naar een molentje."

  Het geboefte heeft bij de diefstal waarschijnlijk niet nagedacht over de honderden uren die Boshuizen heeft besteed aan het bedenken, maken en schilderen van de houten constructie, laat staan over de emotionele waarde die aan de molen kleeft. "Ik heb de afgelopen veertig jaar honderden modelmolens gemaakt, maar dit is de allerlaatste. Dit exemplaar had ik speciaal voor mijzelf gemaakt."

  Was de geel-groene wipwatermolen een aantal jaren geleden gestolen, dan had Boshuizen zijn schouders opgehaald en een nieuwe gemaakt. Maar zijn gezondheid laat dat niet meer toe. Toch is 'opa Molen' niet bij de pakken neer gaan zitten. In de hoop zijn molen terug te vinden, plaatste hij een oproep met foto's op zijn facebookpagina. Het bericht werd de afgelopen week massaal gedeeld, onder anderen door de (klein)kinderen.

  "Het zou mooi zijn als de molen weer terugkomt bij opa", zegt kleindochter Esmeralda (32). Het aanbod van iemand die zijn molen aan Boshuizen wil afstaan, neemt ze niet aan. "Het is heel lief hoor, maar dat is niet ons doel. Bovendien kan niemand aan opa's molens tippen. Zijn afwerking is perfect, je kunt zijn bouwwerken er zo tussenuit pikken."

  Boshuizen verwacht niet dat hij zijn molen ooit nog terugziet. "De dieven zullen hem voorlopig wel verstoppen." Eén voordeel heeft de diefstal wel, grapt de 91-jarige vanuit zijn stoel bij het raam. "Het onderhoud is veel werk. Regelmatig moet je de molen schuren en verven. Die 'ellende' heb ik nu niet meer."

  Uitgelichte video

  Afbeelding