article
1.5414857
MIDDELBURG - Delta moet zich binnen een jaar splitsen in een apart netwerk- en energiebedrijf.
Delta krijgt een jaar de tijd voor splitsing netwerk- en energiebedrijf
MIDDELBURG - Delta moet zich binnen een jaar splitsen in een apart netwerk- en energiebedrijf.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/delta-krijgt-een-jaar-de-tijd-voor-splitsing-netwerk-en-energiebedrijf-1.5414857
2015-11-06T17:01:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.4878230.1459338529!image/image-4878230.JPG
Middelburg,Provincie Zeeland,Delta,Motie,Wet Onafhankelijk Netbeheer,Netwerkbedrijf,Toezichthouder ACM,Eneco,Carla Schönknecht,Splitsing,Tweede Kamer,Energiebedrijf,Eerste Kamer,hermes
Zeeuws nieuws
Home / Regio / Zeeuws nieuws / Delta krijgt een jaar de tijd voor splitsing netwerk- en energiebedrijf

Delta krijgt een jaar de tijd voor splitsing netwerk- en energiebedrijf

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Het hoofdkantoor van Delta.
   Fotograaf
   Locatie
   Middelburg
  MIDDELBURG - Delta moet zich binnen een jaar splitsen in een apart netwerk- en energiebedrijf.

  Dat staat in een vertrouwelijke brief die de onafhankelijk toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) aan Delta en Eneco heeft gestuurd. Delta moet 30 november 2016 zijn gesplitst, Eneco krijgt de tijd tot 31 januari 2017, melden welingelichte bronnen. De aandeelhouders van Delta - de provincie en de gemeenten - zijn daar donderdag in een informele vergadering over geïnformeerd.

  In Zeeland zijn ze geschrokken van de korte termijn die de ACM beide energiebedrijven oplegt. Een jaar tijd is kort dag voor een complexe opdeling van Delta, zeker als er ook een oplossing moet worden gevonden voor de kerncentrale Borssele.

  Het tijdpad van de ACM staat haaks op een motie van PvdA en GroenLinks die medio oktober een ruime meerderheid kreeg in de Tweede Kamer. De Kamer wil dat Delta voldoende tijd krijgt om te splitsen. In elk geval twee jaar. Omdat niet duidelijk is of de commerciële tak van Delta splitsing overleeft, maakt de Kamer zich grote zorgen over de kerncentrale. Ze vindt dat die niet in buitenlandse handen mag komen.

  Ook de provincie hamerde eerde al op zorgvuldigheid bij splitsing. "Het is een ingewikkelde operatie. Je hebt echt wel twee jaar nodig", zegt gedeputeerde Carla Schönknecht. Ze bevestigt dat er een brief van de ACM ligt. "Verder zeg ik er niks over, want de inhoud is vertrouwelijk. Daar houd ik me aan." Ook Delta zwijgt.

  De Tweede Kamer besloot medio oktober dat Delta en Eneco moeten splitsen. Dat gebeurde nadat ze een rechtszaak bij de Hoge Raad hadden verloren. De ACM handhaaft nu de Wet Onafhankelijk Netbeheer, waarin splitsing is geregeld. Delta en Eneco vestigen hun laatste hoop op de Eerste Kamer, die binnenkort de Elektriciteits- en Gaswet behandelt.