article
1.6632837
MIDDELBURG - Zeeuwen zijn zich best bewust van gevaren van allerlei mogelijk onheil, maar doen te weinig om zichzelf te kunnen redden. Dat moet beter.
De Zeeuw is bewust van gevaar, maar laks met veiligheid
MIDDELBURG - Zeeuwen zijn zich best bewust van gevaren van allerlei mogelijk onheil, maar doen te weinig om zichzelf te kunnen redden. Dat moet beter.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/de-zeeuw-is-bewust-van-gevaar-maar-laks-met-veiligheid-1.6632837
2016-11-11T07:30:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.5237601.1478818658!image/image-5237601.JPG
Middelburg,Veiligheid,VRZ,hermes
Zeeuws nieuws
Home / Regio / Zeeuws nieuws / De Zeeuw is bewust van gevaar, maar laks met veiligheid

De Zeeuw is bewust van gevaar, maar laks met veiligheid

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Archief: brand
   Fotograaf
  MIDDELBURG - Zeeuwen zijn zich best bewust van gevaren van allerlei mogelijk onheil, maar doen te weinig om zichzelf te kunnen redden. Dat moet beter. 

  De veerkracht en zelfredzaamheid van Zeeuwen bij brand, overstroming en stroomuitval kan een stuk beter. Dat is de conclusie van een onderzoek van de HZ University of Applied Sciences en de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ), waar onder meer de brandweer onder valt.

  Mensen kennen de gevaren wel, aldus de onderzoekers. Tips over bijvoorbeeld brandveiligheid worden in dank aangenomen, maar de motivatie om er naar te handelen is laag. Het is niet eens een kwestie van geld, maar vooral van tijd. Deelnemers aan het onderzoek gaven aan dat ze niet zo gemotiveerd waren om tijd te investeren in veiligheid. Geld uitgeven aan een brandmelder is geen probleem, maar tijd steken in het maken van een vluchtplan voor thuis en met het hele gezin dat plan oefenen wel. Daar hebben de meeste mensen geen zin in.

  Het is volgens de onderzoekers overigens niet allemaal kommer en kwel. Inwoners van Zeeland zijn bovengemiddeld bereid om medeburgers in geval van nood te helpen en om samen te werken met brandweerlieden en andere hulpverleners.

  De uitkomsten van het onderzoek, waarvoor afgelopen juni in totaal zevenduizend inwoners van zeven Zeeuwse gemeenten zijn benaderd, zijn voor de Veiligheidsregio van belang omdat de VRZ de wettelijke taak heeft om burgers voor te bereiden op dreigend gevaar. De VRZ heeft de plicht om mensen effectief voor te lichten.

  Grote, algemene publiekscampagnes hebben nauwelijks effect, leert de ervaring. De VRZ wil daarom toegesneden informatie gaan verstrekken. Communicatie moet op maat, lokaal en op het juiste moment worden gegeven. Daartoe speurt de Veiligheidsregio het internet af. Dagelijks wordt een analyse gemaakt van wat er op de sociale media leeft op het gebied van veiligheid.

  De VRZ probeert hier op in te spelen via onder meer de website www.zeelandveilig.nl, Facebook en Twitter.

  Verder wil de VRZ na incidenten mensen in de omgeving benaderen. "Bijvoorbeeld als er een grote brand is geweest. Juist op die momenten gaan wij lokaal communiceren met inwoners, zodat zij zich in de toekomst beter kunnen voorbereiden", aldus de VRZ.

  Naast sociale media op internet, gebruikt de Veiligheidsregio daarbij ook de folders en de regionale pers en omroep.