article
1.6549578
TERNEUZEN - Hij had ook 3D-dino's kunnen maken. Thomas Neelemans (25) uit Terneuzen koos voor zijn afstudeerproductie echter voor een onderwerp met wat meer diepgang. In zijn virtual realityfilm Adnan neemt hij de kijker mee in de Jungle van Calais.
Dankzij VR zes minuten lang de Jungle van Calais beleven
TERNEUZEN - Hij had ook 3D-dino's kunnen maken. Thomas Neelemans (25) uit Terneuzen koos voor zijn afstudeerproductie echter voor een onderwerp met wat meer diepgang. In zijn virtual realityfilm Adnan neemt hij de kijker mee in de Jungle van Calais.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/dankzij-vr-zes-minuten-lang-de-jungle-van-calais-beleven-1.6549578
2016-10-20T05:30:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6550505.1476908554!image/image-6550505.jpg
Terneuzen,Film,Multimedia,Virtual Reality,Adnan,Thomas Neelemans,Bright VR Awards,hermes
Zeeuws nieuws
Home / Regio / Zeeuws nieuws / Dankzij VR zes minuten lang de Jungle van Calais beleven

Dankzij VR zes minuten lang de Jungle van Calais beleven

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Scene uit de film Adnan, waarin de jonge vluchteling in een vrachtwagen Engeland probeert te bereiken.
   Fotograaf
  TERNEUZEN - Hij had ook 3D-dino's kunnen maken. Thomas Neelemans (25) uit Terneuzen koos voor zijn afstudeerproductie echter voor een onderwerp met wat meer diepgang. In zijn virtual realityfilm Adnan neemt hij de kijker mee in de Jungle van Calais.

  Zijn zes minuten lange film is nu genomineerd voor de VR-awards van multimedia tijdschrift Bright.

  Vluchtelingentent

  Het is geen film voor in de bioscoop. Voor Neelemans' film neemt de kijker plaats in een nagebouwde vluchtelingentent waarin deze, dankzij een virtual reality bril de film meer beleeft dan alleen maar ziet.

  Anders dan bij een bioscoopfilm bekijkt de kijker een VR- film dankzij een speciale bril niet van een kant maar overal om hem heen. Wie met de VR-bril omlaag kijkt, ziet de grond en kijk je omhoog dan zie je de lucht.

  Adnan

  Thomas Neelemans speelt hiermee door de eerste scene te laten plaatsvinden in precies diezelfde tent als waar de kijker de bril net opzette. In de film en in het echt ziet de kijker een vluchtelingentent met een gescheurde poster van voetbalheld Messi.

  Neelemans vertelt in slechts enkele minuten het verhaal van Adnan, een 15-jarige Syrische jongen. Een jonge vluchteling zonder ouders die in zijn eentje de vlucht naar het westen waagt.

  Een grote teringzooi

  Voor zijn film deed Neelemans eerst veldonderzoek in het grote vluchtelingenkamp bij de kanaaltunnel. "Het is daar een grote teringzooi. En dan druk ik me nog zacht uit. Adnan is gebaseerd op de verhalen van een aantal andere kinderen. Tussen al die vluchtelingen in Calais zijn er heel veel van dit soort gevallen."

  Pegidademonstratie

  Geen eenzijdig verhaal van een filmmaker. "Ik ben ook naar een Pegidademonstratie geweest. Ik wil de mensen bewust maken waar ze mee bezig zijn. Ik wilde een maatschappelijk probleem aankaarten."

  De film is zijn afstudeerproject voor de opleiding Communicatie en Multimedia in Breda. Ik ben hier anderhalf jaar geleden aan begonnen. Voor Adnan kreeg hij een dikke voldoende. Met zijn opleiding achter de rug is Thomas Neelemans nu voor zichzelf begonnen in Breda. Virtual Reality is nog betrekkelijk nieuw maar Thomas weet dat het heel groot gaat worden.