article
1.6554817
VLISSINGEN - Duizenden Zeeuwen gaan zaterdag weer sporten. De plaatselijke clubnamen zijn zo'n bekend begrip, dat we ons vaak niet afvragen wat ze betekenen.
Clubs met bijzondere namen: 'Wij zijn er trots op'
VLISSINGEN - Duizenden Zeeuwen gaan zaterdag weer sporten. De plaatselijke clubnamen zijn zo'n bekend begrip, dat we ons vaak niet afvragen wat ze betekenen.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/clubs-met-bijzondere-namen-wij-zijn-er-trots-op-1.6554817
2016-10-20T19:53:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6554820.1476992649!image/image-6554820.JPG
Zeeland,Sport,betekenis,clubnamen,hermes,Vlissingen
Zeeuws nieuws
Home / Regio / Zeeuws nieuws / Clubs met bijzondere namen: 'Wij zijn er trots op'

Clubs met bijzondere namen: 'Wij zijn er trots op'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Hans van Dijk, voorzitter rugbyclub Oemoemenoe.
   Fotograaf
  VLISSINGEN - Duizenden Zeeuwen gaan zaterdag weer sporten. De plaatselijke clubnamen zijn zo'n bekend begrip, dat we ons vaak niet afvragen wat ze betekenen.

  Korfbalvereniging Atlas

  Aanhoudend Trainen Lenigt Alle Spieren. Wedstrijdsecretaris Leinko Mulder van de Ritthemse korfbalvereniging vindt de in 1946 bedachte naam niet zo bij korfbal passen.
  „Bij ‘lenigt alle spieren’ denk je meer aan een atletiekvereniging. Maar de naam heeft een dubbele betekenis. Atlas staat ook voor de figuur uit de Griekse mythologie, die de wereld op zijn schouders torste. Dat vind ik wel mooi. Maar aan de geschiedenis moet je niet tornen, deze naam is toen uit de prijsvraag gekomen. En Atlas klinkt wel heel krachtig.”

  Voetbalvereniging RIA Westdorpe

  Omdat de Westdorpse parochie in 1931 hielp om aan een stuk grond te komen, kreeg de voetbalvereniging de naam Roomsch In Alles - Westdorpe (RIA W.). Elftalleider Egbert Audenaerd (61) is meer dan vijftig jaar lid. „Daarom heb ik me in de geschiedenis verdiept. In de eerste jaren na de oprichting zat de pastoor bij de bestuursvergaderingen. Ik weet ook nog hoe mijn vader als secretaris altijd de notulen van de vergadering opstelde. Die begonnen altijd met ‘de voorzitter opent de vergaderingen met een christelijke groet’. Als je nu in het weekend komt kijken, is er helemaal niets Rooms meer te zien.
  Maar je moet de geschiedenis respecteren. Daarom hebben we bij ons 75-jarig jubileum een mis opgedragen in de feesttent, om onze wortels te herdenken.”

  Tennisvereniging Goblin

  „Op de eerste locatie van onze tennisvereniging zat een hondenkennel,” vertelt Ronald Copal, voorzitter van de ’s-Gravenpolderse tennisvereniging Goblin. „Daar zaten kleine, agressieve dwerghondjes. De kennel heette Goblin, dat betekent plaaggeest of kabouter. Het bestuur heeft deze naam toen overgenomen. Ik denk dat ze dat deden om te laten zien dat wij ook een plaaggeest voor onze tegenstanders willen zijn.” Copal krijgt regelmatig vragen over hoe deze naam is ontstaan. Sommigen vinden het gek dat de vereniging de naam van een hondenkennel heeft overgenomen, maar de voorzitter is blij met ‘Goblin’.
  „De meeste verenigingen heten naar hun plaatsnaam. Maar onze naam springt eruit, hij blijft echt hangen.”

  Rugbyclub Oemoemenoe

  „We zijn trots op onze naam”, zegt voorzitter Hans van Dijk (foto) van de Middelburgse rugbyclub Oemoemenoe. „Voor een wedstrijd zingen we altijd ons clublied, met de zin ‘Oemoemenoe, de strijdkreet van de Zeeuwen’. Dit is een echte Zeeuwse naam. We hebben altijd wat uit te leggen als we buiten Zeeland komen. Geen enkele presentator van de Wereldomroep heeft onze naam ooit goed uitgesproken.
  De naam is bedacht tijdens de allereerste vergadering, in 1971. Na een uur nadenken was er nog geen naam. ‘Oemoemenoe’, verzuchtte een van de bestuurders. Toen wist een van de anderen het direct. „Stop,” riep hij, „we hebben een naam!”

   

  Lees het hele verhaal in de PZC van vrijdag 21 oktober of op Blendle.

  De stelling

  Clubnaam mag best een beetje vreemd zijn.

  Toon resultaten