article
1.6640250
OOST-SOUBURG - Ambulanceverpleegkundige Wim de Schipper sluit 25 jaar hulpverlening af met een minisymposium over agressie.
Ambulanceverpleegkundige Wim de Schipper neemt afscheid met minisymposium over agressie (video)
OOST-SOUBURG - Ambulanceverpleegkundige Wim de Schipper sluit 25 jaar hulpverlening af met een minisymposium over agressie.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/ambulanceverpleegkundige-wim-de-schipper-neemt-afscheid-met-minisymposium-over-agressie-video-1.6640250
2016-11-13T15:20:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6640330.1479107505!image/image-6640330.JPG
Oost-Souburg,Ambulance,Agressie,Hulpverlening,hermes
Zeeuws nieuws
Home / Regio / Zeeuws nieuws / Ambulanceverpleegkundige Wim de Schipper neemt afscheid met minisymposium over agressie (video)

Ambulanceverpleegkundige Wim de Schipper neemt afscheid met minisymposium over agressie (video)

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Wim de Schipper
   Fotograaf
  OOST-SOUBURG - Ambulanceverpleegkundige Wim de Schipper sluit 25 jaar hulpverlening af met een minisymposium over agressie.

  Hoe ga je om met iemand die een mes trekt, of je doodwenst? Het symposium is nadrukkelijk niet alleen bedoeld voor hulpdiensten als ambulance, politie en brandweer en personeel met een publieke functie zoals ambtenaren. "Ik wil ook mantelzorgers bereiken, familie van mensen met een psychiatrische aandoening en anderen die er in de privésfeer mee te maken krijgen", zegt Wim de Schipper. De ambulanceverpleegkundige zwaait na 25 jaar af en mocht zelf kiezen hoe zijn afscheidfeestje eruit kwam te zien. "Ik heb tegen mijn baas, het Witte Kruis, gezegd dat ik dan het liefst een symposium had over omgaan met agressie", vertelt De Schipper.

  Het minisymposium wordt gehouden op donderdagavond 17 november in de historische kerk Open Haven aan het Oranjeplein 2 in Oost-Souburg. Deelname is gratis. Na de inloop (18.30 uur) wordt om 19 uur een film vertoond die duidelijk maakt hoe hulpdiensten samenwerken bij een oproep. De Schipper zelf werkte ook mee aan de film, die de titel Struggle For Life draagt.

  Drie sprekers laten daarna hun licht schijnen over het thema van het symposium: hoe ga je om met het gegeven dat je als hulpbiedende mens grof bejegend of zelfs aangevallen kan worden door degene die jij hulp wil bieden of die er zelfs om vraagt? Ds. Eewout van der Linden, predikant te Oost-Souburg, beantwoordt die vanuit religieus perspectief, aan de hand van een kunstwerk van een gewonde engel die gedragen wordt. "Die engel zou je kunnen zien als de hulpverlener die stukloopt op agressie van omstanders en uitgeput is van wat van hem of haar gevraagd wordt. Een hulpverlener draagt, maar heeft zelf ook nodig gedragen te worden", licht hij toe.

  Klinisch Psycholoog en psychotherapeut drs. Marike Lub van het Medisch Centrum Haaglanden-Bronovo Den Haag spreekt onder meer vanuit haar ervaringen in een groot stadsziekenhuis. "Daar komt van alles binnenlopen en ontstaan soms heftige situaties. Wat doet dat met die hulpverleners?" Bij mensen die onder druk of dreiging komt te staan, zie je drie reacties, stelt Lub: vluchten, vechten of - als je heel erg overvallen wordt, blokkeren, bevriezen. "We hebben allemaal onze eigen voorkeursreactie. Hulpverleners worden geselecteerd op hun vermogen om goed met stress om te gaan, maar ook zij reageren in principe met een van die reacties als ze bedreigd worden." Het is belangrijk dat hulpverleners zelf op tijd hulp vragen als hun draagkracht kleiner is, bijvoorbeeld door persoonlijke omstandigheden, geeft Lub aan.

  Derde sprekers is Drs. Maarten de Schipper, data-specialist van het Xomnia Amsterdam, die vooruitblikt op de toekomst van de zorg.

  Aanmelden voor het symposium kan op schipper1954@gmail.com of 06-23150155

   

  Hieronder de promo van de film Struggle For Life, die duidelijk maakt hoe hulpdiensten samenwerken bij een oproep.