article
1.6631929
HULST - Het zou zomaar kunnen dat u vrijdag, of later dit weekend, verklede mensen tegenkomt. Het is namelijk 11 november, het begin van het carnavalsseizoen. Daarom zetten wij elf weetjes over Zeeuws carnaval op een rij.
11e van de 11e, dag voor de zotten: 11 weetjes over Zeeuws carnaval
HULST - Het zou zomaar kunnen dat u vrijdag, of later dit weekend, verklede mensen tegenkomt. Het is namelijk 11 november, het begin van het carnavalsseizoen. Daarom zetten wij elf weetjes over Zeeuws carnaval op een rij.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/11e-van-de-11e-dag-voor-de-zotten-11-weetjes-over-zeeuws-carnaval-1.6631929
2016-11-11T08:30:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6632873.1478819078!image/image-6632873.jpg
Hulst,Carnaval,aftrap,wagen,praalwagen,raad van elf,carnaval,Zeeland,prins carnaval,katholiek,elfde van de elfde,11 november,hermes
Zeeuws nieuws
Home / Regio / Zeeuws nieuws / 11e van de 11e, dag voor de zotten: 11 weetjes over Zeeuws carnaval

11e van de 11e, dag voor de zotten: 11 weetjes over Zeeuws carnaval

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Nog één keer losgaan voor het niet meer mag.
   Fotograaf
  HULST - Het zou zomaar kunnen dat u vrijdag, of later dit weekend, verklede mensen tegenkomt. Het is namelijk 11 november, het begin van het carnavalsseizoen. Daarom zetten wij elf weetjes over Zeeuws carnaval op een rij.

  1. Carnaval is pas in februari, maar begint officieel op 11 november
  De elfde van de elfde is de gekkendatum; twee keer het gekkengetal elf. Vanaf vandaag wordt er afgeteld tot het laatste weekend van februari, dan is het echt carnaval.

  2. Dit weekend zijn er al carnavalsfeesten
  Een beetje carnavalskern luidt het seizoen in met een feestje. In 's-Heerenhoek, Sas van Gent, Hulst en tal van andere Zeeuwse leutdorpen wordt de aftrap gevierd.

  3. De nieuwe Raden van Elf worden dit weekend bekendgemaakt
  De Raad van Elf, met als aanvoerder Prins Carnaval, organiseert en begeleidt de carnavalsactiviteiten in een kern. De raad begint vanaf nu met de voorbereidingen.

  4. Niet overal bestaat de raad uit prinsen
  Meestal zitten er alleen mannen in de raad, maar in Ossenisse zijn het juist elf vrouwen en in Oud Vossemeer zijn het boeren.

  5. De wagenbouwers gaan nu echt aan de bak
  De meeste carnavalsverenigingen zijn het hele jaar bezig met het maken van een nieuwe praalwagen. "Maar vanaf nu is het volle bak; zeker drie of vier dagen per week bouwen", aldus Maarten Hemelsoet (33) van C.V. De Ventjes en Co in Sas van Gent.

  6. Naast après-ski, zijn er ook regionale carnavalsliedjes
  Artiesten lanceren hun nieuwe nummers in deze periode. In Hulst wordt dat bijvoorbeeld gedaan tijdens het Ulster Carnavalslied Festival.

  7. Carnaval verdeelt de provincie: je hebt er iets of niets mee
  Kom je uit een katholiek deel van Zeeland, is de kans groot dat carnaval je met de paplepel is ingegoten. Carnaval is ontstaan als een feest voor de vastenperiode: nog één keer losgaan voor het niet meer mag.

  8. De oudste carnavalsvereniging van Zeeland is die van Sas van Gent
  De Betekoppen werden als eerste Zeeuwse vereniging opgericht in 1956. De Kloorianen uit Kloosterzande (1959) en de Lamsoren uit Lamswaarde (1960) volgden.

  9. Elke plaats waar carnaval wordt gevierd heeft een tweede naam
  Aardenburg is bijvoorbeeld 't Uulehat, Hulst Vossenstad en 's-Heerenhoek Paerehat. Zo worden ze alleen genoemd op het moment dat er carnaval wordt gevierd.

  10. De Kloorianen hebben de grootste optocht van Zeeland
  Elk jaar op dinsdag komen de meeste wagens en loopgroepen naar Kloosterzande.

  11. Ook niet-carnavallers hebben vandaag wat te vieren
  Mensen die totaal niet van carnaval houden, kunnen vandaag proosten op de Wapenstilstand. Op 11 november 1918 werd er een einde gemaakt aan de Eerste Wereldoorlog. Bij onze zuiderburen is dat een nationale feestdag.