article
1.6582417
MIDDELBURG - University College Roosevelt wil in Middelburg op de Helm een openluchtlokaal inrichten waar ook passanten lessen kunnen bijwonen.
UCR tovert stadsplein om in openluchtlokaal
MIDDELBURG - University College Roosevelt wil in Middelburg op de Helm een openluchtlokaal inrichten waar ook passanten lessen kunnen bijwonen.
http://www.pzc.nl/regio/walcheren/ucr-tovert-stadsplein-om-in-openluchtlokaal-1.6582417
2016-10-28T08:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6582419.1477600253!image/image-6582419.jpg
Middelburg,University College Roosevelt,hermes
Walcheren
Home / Regio / Walcheren / UCR tovert stadsplein om in openluchtlokaal

UCR tovert stadsplein om in openluchtlokaal

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   UCR-docenten in een kring op de Helm op de plek waar het Metamorfose Lokaal komt, onder één van de bomen.
  MIDDELBURG - University College Roosevelt wil in Middelburg op de Helm een openluchtlokaal inrichten waar ook passanten lessen kunnen bijwonen.

  Middelburg

  Het is nu een hobbelig plein waar je misschien eens snel overheen loopt als doorsteekje langs het stadhuis naar de Markt. Volgend jaar verandert de Helm in een openluchtlokaal waar je lessen van het University College Roosevelt kunt volgen, ook als toevallige voorbijganger.

  Een steen voor de spreker, als een soort zeepkist op een speakers' corner. Daaromheen twee ringen waarop toehoorders kunnen zitten of leunen. Zo moet het buitenlokaal eruit gaan zien.

  Het is een manier om de verbintenis tussen stad en universiteit vorm te geven, zegt Sophie Krier, docent aan het UCR en bedenker van het buitenlokaal. Zij heeft jaren geleden een veldlokaal gemaakt in de gemeente Ronde Venen. En toen ze de voormalige dean van UCR Barbara Oomen hardop hoorde dromen over een buitenlokaal, was de koppeling snel gelegd. En toen bleek ook nog dat de gemeente Middelburg de Helm opnieuw gaat bestraten.

  "Het idee is nu om de bestrating van de Markt door te trekken naar de Helm. Dat maakt de Helm logischer en beter toegankelijk. De keitjes die er nu liggen, gebruiken we om het buitenlokaal vorm te geven. Dat komt in het midden van de Helm", vertelt Krier.

  Haar plan houdt in dat UCR er openbare lessen 'public speaking', retoriek, ecologie, geschiedenis, het menselijk bestaan en aardwetenschappen gaat geven. Het studentenkoor gaat er oefenen. En instellingen zoals Zeeuws Genootschap, Vleeshal, KEW/Cultuurhuis Kuiperspoort, CBK Zeeland, Zeeuws Museum en SCEZ willen er lezingen, rondleidingen, performances en workshops houden.

  De buitenlessen zijn toegankelijk voor iedereen, zegt Krier. De twee ringen rond de centrale steen bieden plaats aan zo'n 25 'leerlingen'. Ook toevallige passanten en andere geïnteresseerden kunnen aanschuiven. "Echt democratisch onderwijs." De Helm is door zijn vorm en ligging vaak een winderig tochtgat. Maar op windluwe dagen is het een mooie plek om in de openlucht les te geven, zegt zij. Het moet geopend worden in de zomer van 2017, als Middelburg het 800-jarig bestaan viert. De Helm omvormen tot buitenlokaal is daarmee eigenlijk ook een cadeautje aan de jarige stad.

  De kosten voor de herinrichting van de Helm en het maken van het openluchtlokaal bedragen 26.000 euro. UCR en de gemeente dragen 20.000 euro bij. De overige 6000 euro moet komen uit bijdragen van instellingen, bedrijven en particulieren. De bedoeling is dat via crowdfunding te doen. Die gaat binnenkort van start.