article
1.6259506
VLISSINGEN - De Stichting Stoomhijskraan Schelde 38 (SSS38) dient een klacht in bij B en W van Vlissingen. Stichtingsbestuurders vinden dat de gemeente het opknappen van de historische stoomhijskraan, die zij in volle glorie willen laten herrijzen, 'structureel tegenwerkt'.
Stoomhijskraan zoekt nieuw onderdak
VLISSINGEN - De Stichting Stoomhijskraan Schelde 38 (SSS38) dient een klacht in bij B en W van Vlissingen. Stichtingsbestuurders vinden dat de gemeente het opknappen van de historische stoomhijskraan, die zij in volle glorie willen laten herrijzen, 'structureel tegenwerkt'.
http://www.pzc.nl/regio/walcheren/stoomhijskraan-zoekt-nieuw-onderdak-1.6259506
2016-08-11T20:03:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.5201935.1470945700!image/image-5201935.jpg
Onderhoud,Stoomhijskraan,Wesley Sekewael,Arjan van Gelder,hermes,Vlissingen
Walcheren
Home / Regio / Walcheren / Stoomhijskraan zoekt nieuw onderdak

Stoomhijskraan zoekt nieuw onderdak

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Wesley Sekewael (21) studeert werktuigbouwkunde in Delft.
   Titel
   Wesley Sekewael (21) studeert werktuigbouwkunde in Delft.
   Beschrijving
   Wesley Sekewael.
  VLISSINGEN - De Stichting Stoomhijskraan Schelde 38 (SSS38) dient een klacht in bij B en W van Vlissingen. Stichtingsbestuurders vinden dat de gemeente het opknappen van de historische stoomhijskraan, die zij in volle glorie willen laten herrijzen, 'structureel tegenwerkt'. 
  Het is ons nu duidelijk dat de gemeente de kraan echt niet wil.

  Voorzitter Arjan van Gelder en bestuurslid Wesley Sekewael, de man die de kraan kocht en het initiatief nam om hem volledig te restaureren, zijn op zoek naar een andere opslag- en opbouwlocatie voor Scheldekraan 38. De meeste onderdelen van de stoomhijskraan liggen nu nog in de Machinefabriek. De stichting heeft toestemming voor de opslag, maar mag van het Vlissingse gemeentebestuur niet aan de restauratie werken in de fabriek. De onderdelen die door diverse sponsorende bedrijven - Damen, Exotech, straalbedrijf Kamps - worden vervangen en hersteld, worden nu opgehaald en weer teruggebracht.

  Druppel

  "Het is ons nu duidelijk dat de gemeente de kraan echt niet wil. Om niet telkens weer tegen een muur op te lopen, gaan we daarom op zoek naar een andere locatie", verklaarde Sekewael gisteren. Een incident afgelopen weekeind was 'de druppel die de emmer deed overlopen'. Sekewael was met een bevriende fotograaf de Machinefabriek ingegaan om onderdelen van de Schelde 38 op de plaat te zetten. Daarna maakten ze ook nog wat foto's in andere delen van de Machinefabriek. Andere gebruikers van de fabriek zagen het tweetal aan voor koperdieven en waarschuwde de gemeentelijk beheerder, die op zijn beurt de politie inlichtte. Die hield het tweetal aan en nam de sleutel in.

  Overdreven

  De brute aanhouding - waar Sekewael 'best wel van schrok' - is intussen met de politie uitgepraat. Een gesprek met vertegenwoordigers van de gemeente verliep gisteren volgens Sekewael minder voorspoedig. "Ons werd verweten dat we de 'ongeschreven regel' dat we alleen in de opslaglocatie mochten komen, overtraden. Als daar afspraken over waren gemaakt, had ik me daar natuurlijk aan gehouden. Maar ik was me van geen kwaad bewust, dus ik vond het overdreven."

  Een woordvoerder van de gemeente benadrukt dat de sleutel die de hijskraanstichting gebruikt van de in de voormalige Verbandkamer residerende Stichting Scheepsbouwgeschiedenis is. De sleutel mag alleen worden gebruikt voor bezoek aan de opslagruimte van beide stichtingen.

  De Stichting Stoomhijskraan blijft streven naar een plek voor een op stoom werkende Schelde 38 in het Scheldekwartier. Sekewael: "Maar als de gemeente halsstarrig blijft tegenwerken, moeten we misschien op zoek naar een locatie elders in de provincie."