article
1.6149266
VLISSINGEN - Willem Cornelis Murre houdt zijn ketelpak voorlopig aan. De Vlissinger, die zo'n veertig jaar bij De Schelde werkte, hangt zijn werkmanskledij pas voorgoed aan de wilgen als er echt een beeld staat.
Scheldemannen eindelijk geëerd tussen én met staal
VLISSINGEN - Willem Cornelis Murre houdt zijn ketelpak voorlopig aan. De Vlissinger, die zo'n veertig jaar bij De Schelde werkte, hangt zijn werkmanskledij pas voorgoed aan de wilgen als er echt een beeld staat.
http://www.pzc.nl/regio/walcheren/scheldemannen-eindelijk-ge%C3%ABerd-tussen-%C3%A9n-met-staal-1.6149266
2016-06-29T06:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6149272.1467142590!image/image-6149272.JPG
Scheldewerf,Monument,Mannen tussen staal,Willem Murre,hermes,Vlissingen
Walcheren
Home / Regio / Walcheren / Scheldemannen eindelijk geëerd tussen én met staal

Scheldemannen eindelijk geëerd tussen én met staal

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Joris Baudoin verbeeldt 'mannen tussen staal' aan beide zijden van een scheepsketting letterlijk.
  • Afbeelding
   Beschrijving
   'De Gelaste', een metalen mens op wielen, van Joep van Lieshout van het gelijknamige atelier.
  VLISSINGEN - Willem Cornelis Murre houdt zijn ketelpak voorlopig aan. De Vlissinger, die zo'n veertig jaar bij De Schelde werkte, hangt zijn werkmanskledij pas voorgoed aan de wilgen als er echt een beeld staat.

  Murre ijvert al sinds eind vorige eeuw voor een waardig monument om 'de arbeider te verheffen'. Een karakteristiek, figuratief beeld dat in één oogopslag laat zien dat Vlissingen is groot geworden door bloed, zweet en tranen van noeste scheepsbouwers. Geen beeld voor mannen vàn staal, maar een eerbewijs voor mannen tùssen staal. Want scheepsbouwers moeten weliswaar potig en lichamelijk sterk zijn, maar het zijn mensen van vlees en bloed en geen karikaturen van staal.

  Woensdag onthult wethouder Sem Stroosnijder in de voorhal van het stadhuis twee maquettes. De Vlissingse bevolking krijgt tot vrijdag 15 juli de tijd haar voorkeur voor één van de beelden kenbaar te maken, via een stembriefje. Als late waardering voor zijn niet aflatende inzet mag Willem Murre direct na de onthulling van de maquettes als eerste stemmen.

  Murre is blij met dat eerbewijs maar kraait nog geen victorie. Ten eerste omdat hij de ontwerpen van de uitverkoren kunstenaars Joris Baudoin en Atelier van Lieshout (van Joep van Lieshout) nog niet heeft gezien. En ten tweede is nog niet duidelijk of het winnende kunstwerk er echt komt. Als artikel 12-gemeente kan en mag Vlissingen dat niet betalen en de provincie betaalt alleen bijkomende kosten om het beeld goed en fraai neer te kunnen zetten in of bij het Scheldekwartier. De makers van 'De Gelaste' (bij de Timmerfabriek) en 'Mannen tussen Staal' (bij het Dokje van Perry) gaven hun voorkeur al aan. Voor het maken van één van beide kunstwerken is nog 25 mille nodig. Op de stembriefjes wordt kiezers gevraagd of ze een bijdrage willen geven. Als de gemeente het geld niet bij elkaar harkt, komt het beeld er niet.