article
1.6342596
BIGGEKERKE - In 2020 moet het zover zijn. Dan willen Carry en Frits den Heijer uit Biggekerke en de Vlissingers Judith en Jos Dekkers en Rita Zwagemaker en haar man daadwerkelijk wonen in een woon- werkgemeenschap ergens op Walcheren.
'Samen wonen op Walcheren'
BIGGEKERKE - In 2020 moet het zover zijn. Dan willen Carry en Frits den Heijer uit Biggekerke en de Vlissingers Judith en Jos Dekkers en Rita Zwagemaker en haar man daadwerkelijk wonen in een woon- werkgemeenschap ergens op Walcheren.
http://www.pzc.nl/regio/walcheren/samen-wonen-op-walcheren-1.6342596
2016-09-05T06:30:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6342610.1473052940!image/image-6342610.JPG
Biggekerke,Wonen,Rita Zwagemaker,woon- werkgemeenschap,Frits den Heijer,Carry den Heijer,woon- werkgemeenschap Walcheren,Judith dekkers,Jos Dekkers,hermes
Walcheren
Home / Regio / Walcheren / 'Samen wonen op Walcheren'

'Samen wonen op Walcheren'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Carry den Heijer, Rita Zwagemaker, Frits den Heijer en Judith en Jos Dekker willen samenwonen op Walcheren.
   Fotograaf
  BIGGEKERKE - In 2020 moet het zover zijn. Dan willen Carry en Frits den Heijer uit Biggekerke en de Vlissingers Judith en Jos Dekkers en Rita Zwagemaker en haar man daadwerkelijk wonen in een woon- werkgemeenschap ergens op Walcheren.

  Niet met z'n zessen, maar met zo'n twintig wooneenheden, zodat daar straks meer dan veertig mensen wonen. Een gemeenschap waar de individuele vrijheid heel belangrijk is, maar waar wordt gedeeld en waar duurzaam samenleven voorop staat. Als er straks iets nieuws wordt gebouwd, dan wel ecologisch en energie-neutraal. "Maar een bestaand gebouw aanpassen, kan natuurlijk ook."

  Harde kern

  Het idee voor deze woonvorm leefde al langer bij de beide inwoners van Biggekerke. Eerst wilden ze het plan samen opzetten met vrienden, maar die haakten om uiteenlopende redenen af. Via-via kwamen ze een jaar geleden in contact met de beide Vlissingse gezinnen die nu samen met hen de harde kern vormen.

  Wat ze vooral willen, is elkaars kwaliteiten benutten, regelmatig wat samen doen en delen. "Waarom zou ieder gezin één auto, één wasmachine en één boor moeten hebben?" Volgens Frits kijkt een twintigtal mensen vanaf de zijlijn mee. Zij hebben ook belangstelling, maar zijn minder actief dan de harde kern. Onder die twintig zitten ook gezinnen met kinderen. "Want het mag vooral geen groep worden van alleen maar oudere mensen."

  In gesprek

  De groep heeft inmiddels een officiële status als vereniging en is in gesprek met en de gemeente Veere en Vlissingen.

  Zo wordt er nagedacht over wonen aan de rand van West-Souburg en is er ook een aanbod om in Serooskerke iets op te zetten. Ze zijn nog niet zover dat ze al kunnen bouwen; eerst moeten ze vele plannen uitwerken. Rita: ,,Maar soms kan iets heel snel gaan."

  Ze benadrukken ook heel duidelijk dat het niet de bedoeling is dat ze straks in de woongroep mantelzorg gaan verlenen. Rita: ,,Wel goed nabuurschap. Dus als iemand griep heeft, dan zorgen we dat hij te eten heeft."

  Info: woonwerkgemeenschapwalcheren.com