article
1.6623161
MIDDELBURG - In Middelburg wordt woensdag de Kristallnacht herdacht in de Burgerzaal van het stadhuis aan de Markt.
Pleidooi voor jaarlijkse herdenking in Middelburg van de Kristallnacht
MIDDELBURG - In Middelburg wordt woensdag de Kristallnacht herdacht in de Burgerzaal van het stadhuis aan de Markt.
http://www.pzc.nl/regio/walcheren/pleidooi-voor-jaarlijkse-herdenking-in-middelburg-van-de-kristallnacht-1.6623161
2016-11-08T15:57:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.1952530.1472724276!image/image-1952530.jpg
Middelburg,Historie,Jodendom,Stichting Synagoge Middelburg,Kristallnacht,Klaas Smelik,Joodse Gemeenschap Zeeland,Herdenking,Etty Hillesum,Etty Hillesum Onderzoeks Centrum,Nazi,Aad Vos,Philip Mechanicus,hermes
Walcheren
Home / Regio / Walcheren / Pleidooi voor jaarlijkse herdenking in Middelburg van de Kristallnacht

Pleidooi voor jaarlijkse herdenking in Middelburg van de Kristallnacht

Foto's
1
Reacties
Reageer
  MIDDELBURG - In Middelburg wordt woensdag de Kristallnacht herdacht in de Burgerzaal van het stadhuis aan de Markt.

  Stichting Synagoge Middelburg, de Joodse Gemeenschap Zeeland en het Etty Hillesum Onderzoeks Centrum (EHOC) pleiten voor een jaarlijkse herdenking. Kristallnacht was de nacht van 9 op 10 november 1938 waarin de nazi's een georganiseerde actie tegen de Joden hielden. In heel Duitsland - maar ook in Oostenrijk en een deel van Tsjechoslowakije (Sudetenland) - werden Joden vermoord, synagogen in brand gestoken en winkels en bedrijven van Joden vernield. De omschrijving Kristallnacht verwijst naar het glinsterende glas dat de straten bedekte. Daarom wordt ook wel gesproken van 'nacht van het gebroken glas'.

  Grote gevolgen

  In Nederland en Middelburg gebeurde niks. Tot nu toe was er ook geen jaarlijkse herdenking in Middelburg. Stichting Synagoge Middelburg, de Joodse Gemeenschap Zeeland en het Etty Hillesum Onderzoeks Centrum (EHOC) willen dat die er wel komt.

  "Het is belangrijk om de Kristallnacht te herdenken, omdat die nacht de grote vervolging van de Joden begon", zegt Aad Vos van de Stichting Synagoge Middelburg. Klaas Smelik van het Etty Hillesum Onderzoeks Centrum omschrijft die nacht in 1938 als 'een sleutelmoment'. "Omdat het geweld door de staat was geïnitieerd en georchestreerd."

  Van het verleden leren

  Vos vindt het bovendien belangrijk dat het een jaarlijkse herdenking wordt. "Omdat we zien dat het antisemitisme en de vreemdelingenhaat in algemene zin op dit moment toenemen. Je kunt van het verleden leren door het zichtbaar te maken."

  In de Burgerzaal van het stadhuis vindt vanaf 14.00 uur een bijeenkomst plaats, met de voorstelling 'Philip Mechanicus, Wachten op transport'. Mechanicus was een Joodse journalist die voor de oorlog werkte voor het Algemeen Handelsblad. Hij werd gedeporteerd naar Westerbork en hield een dagboek bij. De voorstelling wordt gespeeld door zijn kleindochter Elisabeth Oets. Klaas Smelik geeft een lezing over de ontmoeting tussen Mechanicus en Etty Hillesum in Westerbork.

  De herdenking begint om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 16.00 uur en is vrij toegankelijk.