article
1.6293755
SINT LAURENS - Nu is de vorm van Slot Popkensburg te zien aan een dor stuk gras.
Met de contouren van het kasteel komt Popkensburg komt terug tot leven
SINT LAURENS - Nu is de vorm van Slot Popkensburg te zien aan een dor stuk gras.
http://www.pzc.nl/regio/walcheren/met-de-contouren-van-het-kasteel-komt-popkensburg-komt-terug-tot-leven-1.6293755
2016-08-25T15:10:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6293793.1472137647!image/image-6293793.JPG
Sint Laurens,Historie,Slot Popkensburg,contour,historie,geschiedenis,Jan Popkensborch,Stichting Landschapsbeheer Zeeland,vorm,kasteel,'t Hof Popkensburg,hermes
Walcheren
Home / Regio / Walcheren / Met de contouren van het kasteel komt Popkensburg komt terug tot leven

Met de contouren van het kasteel komt Popkensburg komt terug tot leven

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Irma Timmermans van hof Popkensburg.
   Fotograaf
  SINT LAURENS - Nu is de vorm van Slot Popkensburg te zien aan een dor stuk gras.

  Vanaf volgende maand herinneren tegels aan het kasteel. De Kasteelstraat, Laan van Popkensburgh, Van Citterstraat, Van Borsselenlaan en Sint Laurens. Het dorp en de straten hadden al die namen niet gehad, als Slot Popkensburg nooit had bestaan. Maar ondanks dat het kasteel zoveel invloed heeft gehad, is er al sinds de sloop in 1863 niets meer van te zien. Daar komt volgende maand verandering in, als de contouren terug zichtbaar zijn gemaakt.

  Families

  Jan van Popkensborch was de eerste eigenaar van het kasteel. Hij kwam uit het Friese dorp Lauerens en noemde zijn landgoed in Zeeland daarom 'De Heerlijkheid Brigdamme - Sint Laurens'. Later kreeg ook het dorp die naam en vrijwel alle families die in het kasteel hebben gewoond, zijn terug te zien op de straatnaamborden.

  Sinds ongeveer dertig jaar wordt de lap grond, 't Hof Popkensburg, bewoond door een seniorengemeenschap. De fundamenten van het kasteel liggen al anderhalve eeuw onder het grasveld in hun gemeenschappelijke tuin. Alleen in 2014 kwamen de restanten even bloot te liggen, omdat ze toen werden onderzocht door archeologen. Maar het kasteel verdween daarna weer onder de grond, alsof het er nooit had gestaan.

  Contouren

  Nu wil eigenaar 'Maatschappij van Welstand' samen met Stichting Landschapsbeheer Zeeland de oorspronkelijke vorm markeren met tegels. Vrijwilligers beginnen maandag met het uitgraven en betegelen van de contouren.

  Op 24 september onthult de rentmeester van de Maatschappij van Welstand het project tijdens de algemene ledendag. Voorlopig ziet het ernaar uit dat het een besloten bijeenkomst zal zijn. Maar de bewoners zijn wel van zin om het op termijn ook met niet-leden te delen. "Misschien kunnen we er wat mee doen tijdens festiviteiten, zoals Open Monumentendag", oppert Irma Timmermans. "Dan kunnen wij misschien rondlopen in Middeleeuwse klederdracht. We zijn tenslotte allemaal een beetje hofdames- en heren nu we hier wonen."