article
1.6166767
MIDDELBURG - Waarom de komst van een foodhal stimuleren als je als een warenmarkt hebt? De marktkooplui snappen er niks van - en komen in verzet.
Marktkooplui Middelburg: 'Koester de weekmarkt'
MIDDELBURG - Waarom de komst van een foodhal stimuleren als je als een warenmarkt hebt? De marktkooplui snappen er niks van - en komen in verzet.
http://www.pzc.nl/regio/walcheren/marktkooplui-middelburg-koester-de-weekmarkt-1.6166767
2016-07-05T06:45:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.1883793.1350355773!image/image-1883793.jpg
Middelburg,Ondernemer,Foodhal,CVAH,Weekmarkt,hermes
Walcheren
Home / Regio / Walcheren / Marktkooplui Middelburg: 'Koester de weekmarkt'

Marktkooplui Middelburg: 'Koester de weekmarkt'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De weekmarkt in Middelburg met de Lange Jan op de achtergrond. foto Maurits Sep
  MIDDELBURG - Waarom de komst van een foodhal stimuleren als je als een warenmarkt hebt? De marktkooplui snappen er niks van - en komen in verzet.

  'Koester de weekmarkt', luidt de oproep van de Centrale Vereniging voor Ambulante Handel (CVAH) aan de gemeente Middelburg. Want die heeft veel te bieden: is van economisch belang; is een belangrijke voorziening in de stad; geeft kleur aan de stad als ontmoetingsplaats; draagt bij aan goed functionerende winkels en horeca; zorgt voor meer banen; biedt kansen aan startende ondernemers.

  Markthalhype

  Toch verschijnen in allerlei gemeenten markt- en foodhallen. Ook in Middelburg wordt al jaren gestreefd naar een hal met verschillende winkels en/of kramen met (streek)producten en voedsel. Aanvankelijk zou die op Plein 1940 komen; later werd het idee geplakt op de Geerepassage, waar winkelruimtes leegstaan, en dat is nog steeds in beeld. 'Steek uw energie liever in de warenmarkt dan in de markthalhype', schrijft de CVAH aan de gemeenteraad.

  Doorn in het oog

  De koepelorganisatie voor marktkooplui roept de gemeente op juist meer ruimte te geven aan de weekmarkt. En ook om de markt niet steeds te verplaatsen om andere evenementen mogelijk te maken. 'Dat is een doorn in het oog, niet alleen omdat het funest is voor de continuïteit van de warenmarkt, maar ook omdat een verzette of verplaatste markt aantoonbaar tot wel vijftig procent omzetverlies kan lijden', stelt de CVAH. De weekmarkt in Middelburg staat elke donderdag op de Markt. De weekmarkt wordt enkele keren per jaar verplaatst naar het Damplein, bijvoorbeeld tijdens de kermis in augustus. 'Juist nu de gemeente op zoek is naar een impuls voor de binnenstad, moeten we de markt koesteren.'