article
1.6691870
ARNEMUIDEN - Vlak voor oudjaar staat het jaarlijkse 'Tac-tics toernooi bij Leu' weer op de rol; het evenement waardoor Arnemuiden leerde darten.
Leuker dan darten bij 'oma' in De Vriendschap wordt het niet
ARNEMUIDEN - Vlak voor oudjaar staat het jaarlijkse 'Tac-tics toernooi bij Leu' weer op de rol; het evenement waardoor Arnemuiden leerde darten.
http://www.pzc.nl/regio/walcheren/leuker-dan-darten-bij-oma-in-de-vriendschap-wordt-het-niet-1.6691870
2016-11-29T20:42:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6692927.1480452070!image/image-6692927.jpg
Walcheren,dnr
Walcheren
Home / Regio / Walcheren / Leuker dan darten bij 'oma' in De Vriendschap wordt het niet

Leuker dan darten bij 'oma' in De Vriendschap wordt het niet

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Een maand voor de eerste worp staan organisator Leo (links) en cafebazin Leu al weer startklaar voor het jaarlijks dartstoernooi in De Vriendschap.
   Fotograaf
  ARNEMUIDEN - Vlak voor oudjaar staat het jaarlijkse 'Tac-tics toernooi bij Leu' weer op de rol; het evenement waardoor Arnemuiden leerde darten.
  Het niveau van het dartspel is met sprongen vooruit gegaan

  Aan het eind van de vorige eeuw besloot toenmalig beheerder van dorpshuis De Arne Leo Goormachtig dat hij vlak voor oudjaar iets op poten moest zetten om de jeugd van Arnemuiden van de straat te houden. In de jaren negentig liep het al dagen vóór de eindejaarsviering nogal eens uit de hand met vuurwerk afsteken en fikkies stoken. Een  leuk en uitdagend dartstoernooi  moest daar verandering in brengen, vond Goormachtig.

  Of het aan het pijltjes gooien lag of dat de tijdgeest er wat mee te maken had, grote onlusten zijn het dorp deze eeuw rond jaarwisselingen bespaard gebleven. Maar het dartstoernooi is gebleven. Nadat Goormachtig zijn beheerderstaak er aan gaf, vond het dartstoernooi onderdak in café De Vriendschap. In het café van Leu Hameling-Sturm vindt dit jaar op 30 december het negentiende Tac-ticstoernooi plaats. Op zich geen bijzonder jubileum, maar Leo vreest is al jaren dat de laatste editie op de rol staat.

  'Oma' Leu
  Want Leu, die al 66 jaar achter de bar van De Vriendschap staat, is al weer 88. Ze is niet direct van plan om er mee op te houden. ,,Ik vind het nog steeds leuk om te doen, ook al om onder de mensen te zijn. Mijn kleinzonen Peter en Ruud Kusse helpen vaak en ook vaste gasten als Leo steken altijd een handje toe. Maar op mijn leeftijd kijk je ook niet te ver vooruit. Ik leef toch een beetje bij de dag", betoogt Leu.

  Ze heet eigenlijk Leune ('vind ik ook geen naam'), maar alle klanten noemen haar Leu. ,,Jongeren zeggen meestal 'oma'. Vind ik ook goed", lacht Leu. 

  'Nooit gedoe'
  Als 'oma' het café mocht verkopen, gaat Leo (ook al weer 69) zeker met de nieuwe eigenaar in de slag om het toernooi in De Vriendschap door te kunnen laten gaan. ,,Maar ik moet er een goed gevoel bij hebben, want de sfeer moet wel blijven. We hebben nu in vijftien jaar nog nooit gedoe gehad." Logisch, vindt Leu Hameling. Want in De Vriendschap is iedereen welkom. ,,Jong en oud loopt door elkaar, maar nooit rottigheid."

  Bij een Tac-ticstoernooi spelen darters in koppels. Vijf spelers (eentje één keer met een andere koppelgenoot) wonnen het kampioenschap van Arnemuiden drie keer. De 'eeuwige roem' is het belangrijkst, want van de bij de eerste prijs behorende bekers staan er nog een stuk of zes boven de bar.

  Goormachtig: ,,Het gaat om de gezelligheid. Zo leggen alle deelnemers een bedrag in, waarvan iedereen bier kan gaan halen, zodat Leu dat niet allemaal hoeft bij te houden. Maar de leut mag voorop staan, het niveau van de darters is met sprongen omhoog gegaan. Vroeger kon ik zelf nog meedoen, maar nu ben ik de hele dag druk met de organisatie."