article
1.6211198
OOST-SOUBURG - Jongeren maken dankbaar gebruik van de kapotte Draaibrug bij Oost-Souburg.
Kapotte Draaibrug is vervelend, maar ook leuk (video)
OOST-SOUBURG - Jongeren maken dankbaar gebruik van de kapotte Draaibrug bij Oost-Souburg.
http://www.pzc.nl/regio/walcheren/kapotte-draaibrug-is-vervelend-maar-ook-leuk-video-1.6211198
2016-07-21T14:50:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6204798.1469019971!image/image-6204798.JPG
Oost-Souburg,Wegwerkzaamheden,Vlissingen,Cruiseschip,Draaibrug,Salvinia,Kanaal door Walcheren,Havenmeester,Provincie Zeeland,Kanaal door Zuid-Beveland,Bedieningscentrum,hermes
Walcheren
Home / Regio / Walcheren / Kapotte Draaibrug is vervelend, maar ook leuk (video)

Kapotte Draaibrug is vervelend, maar ook leuk (video)

Videos
1
Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Draaibrug in Oost-Souburg was dinsdag eerst urenlang voor het wegverkeer afgesloten.
   Fotograaf
  OOST-SOUBURG - Jongeren maken dankbaar gebruik van de kapotte Draaibrug bij Oost-Souburg.

  Zwemmen kan goed, nu er geen boten varen. Voor de scheepvaart is de defecte brug minder leuk. Het ruim negentig meter lange cruiseschip Salvinia ligt in de Middelburgse haven te wachten tot de passagiers terugkeren van een bezoekje aan de Zeeuwse hoofdstad.

  Smeerprobleem

  Het is een van de schepen die zijn reis heeft moeten aanpassen als gevolg van de defecte Draaibrug in Oost-Souburg. Afgelopen dinsdag liep de brug voor fietsers en voetgangers vast als gevolg van een smeerprobleem. Dat heeft schade veroorzaakt aan het hoofddraaipunt van de brug. Vanwege reparaties is de scheepvaart door het Kanaal door Walcheren bij Souburg gestremd.

  In het geval van de Salvinia viel de 'schade' mee. De cruiseboot heeft zijn vaarroute aangepast en is niet bij Vlissingen het kanaal ingegaan, maar aan de kant van het Veerse Meer. Bij reisorganisator Feenstra Rijn Lijn, waar de Salvinia voor vaart, weten ze te vertellen dat de cruise geen vertraging heeft opgelopen.

  Kosten

  Andere passagiersschepen laten hun reizigers met bussen van Vlissingen naar Middelburg en vervolgens naar Veere vervoeren, weet de Vlissingse havenmeester Theo Marinisse. "Terwijl de mensen lekker rondstruinen in de stad, vaart het schip via de Westerschelde, Noordzee en Oosterschelde naar Veere. Daar pikt het de passagiers weer op." Al met al een behoorlijke kostenpost. Niet alleen het inhuren van bussen, maar ook de extra brandstofkosten vanwege de alternatieve en langere vaarroute. "Vooral deze branche zal blij zijn als de reparaties aan de Draaibrug erop zitten en alles weer werkt", zegt Marinisse.

  Routes

  De recreatievaart is niet tijdgebonden en kan ervoor kiezen om in de haven te blijven liggen tot de brug weer functioneert. Toch doen de meesten dat niet, merkt Marinisse. "Ze passen hun route aan en gaan bijvoorbeeld via het Kanaal door Zuid-Beveland naar Veere." Meer ervaren schippers kunnen - als hun boot daar geschikt voor is - kiezen voor dezelfde route als de cruiseschepen. Ondanks mededelingen via internet en bij verschillende Zeeuwse sluizen en bruggen, bellen veel toeristen voor de zekerheid toch even met het bedieningscentrum in Vlissingen. Volgens een medewerker rinkelt de telefoon non stop.

  Kanaal zonder boten

  Na vier dagen behelpen is het einde in zicht. "Als alles mee zit, zijn de problemen zondag opgelost", zegt Elise Nieboer van de provincie. "En anders wordt het begin volgende week." Terwijl de mannen van Labrujère Staalbouw uit Middelburg aan de brug werken, genieten kinderen en tieners van een kanaal zonder boten. Nu kunnen ze eindelijk eens van die brug het water in springen zonder dat uit de luidspreker klinkt: 'Ga van het brughoofd af!'.

  Uitgelichte video

  Afbeelding