article
1.5009868
VLISSINGEN - Moslims zijn vandaag pas begonnen met vasten, maar voor de Vlissingse nachtbakker is de Ramadan al lang van start gegaan. Hij rolt al dagen lang extra deeg uit voor halal frikadelbroodjes.
Halal snacks vliegen als warme broodjes de zaak uit in Vlissingen
VLISSINGEN - Moslims zijn vandaag pas begonnen met vasten, maar voor de Vlissingse nachtbakker is de Ramadan al lang van start gegaan. Hij rolt al dagen lang extra deeg uit voor halal frikadelbroodjes.
http://www.pzc.nl/regio/walcheren/halal-snacks-vliegen-als-warme-broodjes-de-zaak-uit-in-vlissingen-1.5009868
2015-06-18T05:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.5010526.1435234659!image/image-5010526.jpg
Islam,Ondernemer,Ondernemen,Ramadan,Bakker,Bart Tullenaar,Moslim,hermes,Vlissingen
Walcheren
Home / Regio / Walcheren / Halal snacks vliegen als warme broodjes de zaak uit in Vlissingen

Halal snacks vliegen als warme broodjes de zaak uit in Vlissingen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Bakker Bart Tullenaar rolt al dagen extra deeg uit voor halal frikandelbroodjes, speciaal voor de ramadan.
   Fotograaf
  VLISSINGEN - Moslims zijn vandaag pas begonnen met vasten, maar voor de Vlissingse nachtbakker is de Ramadan al lang van start gegaan. Hij rolt al dagen lang extra deeg uit voor halal frikadelbroodjes.
  Ik zou wel gek zijn als ik niet een uurtje langer open blijf

  Vroeger begon Bart Tullenaar om vier uur 's nachts met werken. Maar sinds hij als gevolg van de economische crisis een banketbakker moet missen, gaat de wekker ruim vier uur eerder. Al voor middernacht staat hij te bakken. Bikkelen is het, negentig uur per week. Het is dat zijn vrouw achter de toonbank staat, anders zag hij die amper meer.

  Nachtbakker

  Toch heeft dat vroege opstaan een voordeel: dat het licht 's nachts brandde in de bakkerswinkel aan de Paul Krugerstraat werd ontdekt door andere mensen die vroeg opstaan, of nog laat wakker zijn. Van lieverlee werd Tullenaar de nachtbakker van Vlissingen: de plek waar stappubliek na het sluiten van de kroeg terecht kan voor een broodje, waar werknemers in de vroege dienst vers brood kunnen kopen en waar deelnemers aan de Ramadan nog even wat kunnen smikkelen voor de zon weer opkomt.

  ,,Op een gegeven moment stond hier zo'n Marokkaanse jongen binnen met de vraag om halal snacks. Ik dacht: het is wel lekker met jullie, pak maar een kaasbroodje. Maar in de week die volgde, dacht ik: waarom ook niet. Dus toen hij er weer stond, zei ik: kijk eens wat ik voor je heb gemaakt. Nou, die gast pakt zijn mobieltje, typt iets in en binnen vijf minuten stond de hele zaak vol. Ik wist niet wat me overkwam."

  Traditie

  Voortaan verkoopt Tullenaar niet alleen halal frikadelbroodjes, maar ook kipburgers en andere halal snacks. Maar eerst worden zijn klanten getrakteerd op baklava van de Turkse bakker in de Scheldestraat. "Dat is traditie geworden op vrijdag. Een stukje service. Ik heb er toch vier weken heel goede klanten aan. Zo goed dat ik erna een paar weken vakantie nodig heb. Want dan ben ik echt kapot."