article
1.6124708
BORSSELE - In plaats van een kind achterop de fiets, een aap mee op de scooter. Voor Arjen Schroevers is het de normaalste zaak van de wereld. De van origine Amsterdamse Arjen Schroevers (51) had net het huis in Borssele volledig afgebroken en opnieuw opgebouwd, toen hij veertien jaar geleden naar Thailand emigreerde.
Emigrant traint apen voor kokosnotenpluk
BORSSELE - In plaats van een kind achterop de fiets, een aap mee op de scooter. Voor Arjen Schroevers is het de normaalste zaak van de wereld. De van origine Amsterdamse Arjen Schroevers (51) had net het huis in Borssele volledig afgebroken en opnieuw opgebouwd, toen hij veertien jaar geleden naar Thailand emigreerde.
http://www.pzc.nl/regio/walcheren/emigrant-traint-apen-voor-kokosnotenpluk-1.6124708
2016-06-21T07:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6124736.1466456291!image/image-6124736.jpg
Absdalepolder,Borssele,Reizen,Thailand,hermes
Walcheren
Home / Regio / Walcheren / Emigrant traint apen voor kokosnotenpluk

Emigrant traint apen voor kokosnotenpluk

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Somjai op de scooter met achterop een makaak.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Arjen Schroevers met echtgenote Somjai.
   Fotograaf
  BORSSELE - In plaats van een kind achterop de fiets, een aap mee op de scooter. Voor Arjen Schroevers is het de normaalste zaak van de wereld. De van origine Amsterdamse Arjen Schroevers (51) had net het huis in Borssele volledig afgebroken en opnieuw opgebouwd, toen hij veertien jaar geleden naar Thailand emigreerde.

  Deze verhuizing had alles te maken met een reis naar Azië een aantal jaar daarvoor. Hij bezocht toen voor het eerst de apenschool in Surat-Thani in het zuiden van Thailand. Daar verloor hij zijn hart aan Somjai, de dochter van de oprichter van Monkey Training College.

  In de jaren die volgden, bleven de twee contact houden. Schroevers verlangde naar meer; hij wilde graag met zijn vakantieliefde trouwen. Bij zijn toenmalige werkgever, Timesavers in Goes, hield hij met succes een pleidooi voor een baan in Azië en sindsdien zit hij tussen de aapjes.

  Op de vraag of de apen een beetje leuke huisdieren zijn, reageert Schroevers stellig: ,,Het zijn absoluut geen huisdieren. Ze breken je hele huis af, zijn niet zindelijk te krijgen en je kunt ze niet leren om te komen als je ze roept." Hij benadrukt dat het doel van de 'Monkey Trsining College' niet het domestiek maken van de beestjes is. De trainingen zijn puur gericht op de kokosnotenpluk. De leerlingen zijn allemaal lampongapen, een bepaalde soort makaken. ,,Specifiek deze soort is erg actief aangelegd en eet van nature al kokosnoten."

  De beste leeftijd om ze te trainen is 2 jaar. ,,We hebben apen tussen een half jaar en tien jaar oud. Te jonge apen moeten bij ons wachten."

  Wanneer ze oud genoeg zijn leren ze via een beloningssysteem rijpe bruine kokosnoten te plukken. Het vlees van deze kokosnoten is onder meer een grondstof voor melk en -olie. De olie wordt in zeep, shampoo, tandpasta, lotions en lippenstift gebruikt.

  Het merendeel van de getrainde apen wordt alleen ingezet in het zuiden van Thailand, waar de kokosbomen het hoogste zijn, ongeveer 25 meter. ,,Mensen kunnen tot tachtig kokosnoten per dag plukken. Een goed getrainde mannetjesaap kan tot vijftienhonderd kokosnoten per dag plukken en een vrouwtje tot zeshonderd."

  Het runnen van de apenschool heeft ook een duistere zijde. ,,Dagelijks komen vijftig behoorlijk intimiderende mails binnen van mensen die vinden dat wij dierenrechten schenden." Dit terwijl de apentrainer Somporn Saekhow, de apenschool 50 jaar geleden begon, omdat hij vond dat de traditionele manier van werken met de apen verkeerd was. Respect en beloningen waren zijns inziens een betere trainingsmethode dan straffen. Om de lesmethode te laten zien, staat de apenschool open voor bezoek. ,,Veel Nederlanders komen een kijkje nemen, maar voor zover ik me herinner zijn we maar twee keer bezocht door een Zeeuwse familie.''