article
1.6288676
MELISKERKE - De moerbeiboom zit vol sappige vruchten. De zitjes in de tuin staan klaar voor bezoek. Maar de deuren van World of Silk in Meliskerke zijn dicht. Hoe nu verder?
De zijderupsen zijn al verdwenen; hoe nu verder met World of Silk?
MELISKERKE - De moerbeiboom zit vol sappige vruchten. De zitjes in de tuin staan klaar voor bezoek. Maar de deuren van World of Silk in Meliskerke zijn dicht. Hoe nu verder?
http://www.pzc.nl/regio/walcheren/de-zijderupsen-zijn-al-verdwenen-hoe-nu-verder-met-world-of-silk-1.6288676
2016-08-24T09:30:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6288719.1471982813!image/image-6288719.JPG
Meliskerke,Cultuur, kunst en recreatie,World of Silk,Zijde,hermes
Walcheren
Home / Regio / Walcheren / De zijderupsen zijn al verdwenen; hoe nu verder met World of Silk?

De zijderupsen zijn al verdwenen; hoe nu verder met World of Silk?

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Adri en Guky van Hoegee bij een van de moerbeibomen in de tuin van World of Silk.
   Fotograaf
  MELISKERKE - De moerbeiboom zit vol sappige vruchten. De zitjes in de tuin staan klaar voor bezoek. Maar de deuren van World of Silk in Meliskerke zijn dicht. Hoe nu verder?

  De zijderupsen zijn verdwenen en de collectie van World of Silk verdwijnt langzamerhand in kartonnen museumdozen. Opgeslagen in de enorme kluis van het voormalige gemeentehuis van Mariekerke in Meliskerke "Daar zaten vroeger vast allemaal geheime stukken in uit de tijd dat Mariekerke nog een gemeente was", glimlacht Guky van Hoegee.

  Zij runde in het pand, samen met echtgenoot Adri, het Zijdemuseum, later World of Silk. 'We zijn weer even open' liet World of Silk vorige week weten. Drie dagen tijdens de Kunst aan de Kust-route. Met live-muziek, taart van dochters' taartenatelier Suus en natuurlijke zijde-aanbiedingen. Guky: "Ik heb ervan genoten. Het was druk, gezellig."

  Kleuterschooltje

  Maar hoe nu verder? Daar breekt het echtpaar zich al een paar jaar het hoofd over. Het zijdeverhaal begon voor hen in 1994. In een oud kleuterschooltje aan de Kerkstraat in Grijpskerke. Dat groeide al snel uit z'n voegen en het voormalige gemeentehuis in Meliskerke bood in 2001 soelaas. Plannen waren er genoeg. Van een jaarlijks terugkerend Fashion by the Sea tot modeshows, lezingen, exposities en concerten.

  Adri: "In 2005 kregen we een conflict met de gemeente en hebben we het museum gesloten. We zijn toen verder gegaan als World of Silk, met zijdewinkel, galerie en Grand-cafe 'La Soie'. We hadden jaren met 30.000 bezoekers. Eind 2012 zijn we daarmee gestopt omdat Guky ernstige gezondheidsproblemen kreeg. Mijn rupsen zijn nu ook weg. Ik had altijd eitjes in alle ontwikkelingsstadia."

  Adri zorgt nog wel voor de tuin. Een subtropisch paradijsje met Ginkgo Biloba (Japanse notenboom), bananenboom, citrusboompjes en mimosa. En natuurlijk de moerbeibomen. Nu is het stel dus bezig de grote collectie te inventariseren en op te slaan.

  Internet

  Een blik in de immense kluis toont inderdaad een wereld aan zijde. Van Japanse 'boys kimono's', obi's, sari's uit India en Bangladesh tot ingelijste kantkloskunstwerkjes uit de nalatenschap van een Oostkapelse dame en planken vol antiquarische boeken. "We gingen daarvoor naar een antiquariaat in Lyon. De eigenaar bewaarde boeken voor de 'le collectionneur Hollandais'", lacht Adri. Guky: "We zaten dan samen op de vloer en bliezen het stof van prachtige oude boeken. Toen internet opkwam, was dat natuurlijk makkelijker. Je kon je boeken zo kopen zonder te reizen. Maar de romantiek was er wel af."

  Het echtpaar weet niet of er toekomst is voor World of Silk en hoe die er dan uit zal zien. Adri: "Wij kunnen het samen niet meer. Dat is duidelijk. We zijn vorige week die paar dagen open geweest. Guky heeft daar enorm van genoten. Maar als ik zie wat dat aan energie gekost heeft... Hier blijft het voor ons bij."

  Collectie

  Guky: "We hebben een mooie tijd gehad. Druk, maar zo boeiend. Het contact met mensen mis ik wel. De bezoekers, de exposanten. Het zou fijn zijn als de kennis van Adri over het kweken van zijderupsen doorgegeven wordt. Och, ik hoop ook zo dat de collectie niet in stukken uiteenvalt. Het is zo'n mooi geheel."