article
1.5543241
MIDDELBURG - De Cleene Hooge ten noorden van Middelburg lijkt gered als landschappelijk gebied zónder woningbouw.
Compromis redt Cleene Hooge
MIDDELBURG - De Cleene Hooge ten noorden van Middelburg lijkt gered als landschappelijk gebied zónder woningbouw.
http://www.pzc.nl/regio/walcheren/compromis-redt-cleene-hooge-1.5543241
2015-12-15T06:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.4285971.1445546912!image/image-4285971.jpg
Middelburg,Landschap,Cleene Hooge,Poppenroede,hermes
Walcheren
Home / Regio / Walcheren / Compromis redt Cleene Hooge

Compromis redt Cleene Hooge

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Foto ter illustratie
   Fotograaf
  MIDDELBURG - De Cleene Hooge ten noorden van Middelburg lijkt gered als landschappelijk gebied zónder woningbouw.

  Daarvoor offert de gemeenteraad wel een gebied aan de andere kant van de Walcherseweg op: Poppenroede.

  De gemeenteraad wil dat het college samen met Stichting De Cleene Hooge gaat bekijken of de bouw van luxe huizen ook haalbaar is op Poppenroede. Dat moet voldoende geld opleveren om de verliezen op de grondaankoop op de Cleene Hooge te compenseren. Het college wil eigenlijk tien procent van het gebied in de Cleene Hooge bebouwen om zo naar schatting zestien miljoen euro binnen te halen uit grondverkopen.

  Drie uur

  De op het oog eenvoudige grondruil van Cleene Hooge en Poppenroede had veel voeten in aarde. De vergadering van gisteravond telde 29 agendapunten, maar uiteindelijk werd dik drie uur lang alleen over het actieplan grondbedrijf, en in het bijzonder de Cleene Hooge gesproken.

  Afgrond

  Dat was noodzakelijk om een politieke crisis af te wenden. De ChristenUnie verzette zich jarenlang fel tegen elke vorm van bebouwing van de Cleene Hooge. Daardoor kwam zij nu als coalitiepartij in een uiterst lastig parket. De meerderheid in de coalitie vond een onderzoek naar bebouwing vanwege de financiële noodzaak toch noodzakelijk. Had de ChristenUnie voet bij stuk gehouden, dan had zij de oppositie aan een meerderheid geholpen. Dat ging de partij te ver. Want het financiële belang was te groot. "Middelburg staat financieel aan de rand van de afgrond. Als we het actieplan grondbedrijf niet aannemen, duwen we de gemeente over de rand en dat gaan wij niet doen", verklaarde fractievoorzitter Willemien Treurniet.

  Uitwijken

  De redding voor de ChristenUnie en dus de coalitie was uiteindelijk een motie van uitgerekend oppositiepartij LPM. Ook die is faliekant tegen bebouwing van de Cleene Hooge. Door het actieplan grondbedrijf niet te veranderen met een amendement, blijft daarin staan dat de Cleene Hooge voor tien procent bebouwd kán worden. Maar de motie die LPM, ChristenUnie, PvdA, D66, GroenLinks en SP steunden, geeft het college wel de opdracht dat te voorkomen door uit te wijken naar Poppenroede.