article
1.5890831
THOLEN - De zwembaden in de gemeente Tholen zijn nadrukkelijk in beeld als bezuinigingspost. Ook op onder meer subsidies, gemeentelijke gebouwen en afval denken raad en college te kunnen besparen.
Tholen ontziet zwembaden niet bij zoektocht naar bezuinigingen
THOLEN - De zwembaden in de gemeente Tholen zijn nadrukkelijk in beeld als bezuinigingspost. Ook op onder meer subsidies, gemeentelijke gebouwen en afval denken raad en college te kunnen besparen.
http://www.pzc.nl/regio/tholen/tholen-ontziet-zwembaden-niet-bij-zoektocht-naar-bezuinigingen-1.5890831
2016-04-04T15:23:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.5892234.1459841268!image/image-5892234.JPG
Tholen,Vrijetijdsbesteding,Bezuiniging,Zwembad,hermes
Tholen
Home / Regio / Tholen / Tholen ontziet zwembaden niet bij zoektocht naar bezuinigingen

Tholen ontziet zwembaden niet bij zoektocht naar bezuinigingen

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Zwembad Haestinge in Sint-Maartensdijk.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Gemeentehuis Tholen.
   Fotograaf
  THOLEN - De zwembaden in de gemeente Tholen zijn nadrukkelijk in beeld als bezuinigingspost. Ook op onder meer subsidies, gemeentelijke gebouwen en afval denken raad en college te kunnen besparen.

  Tholen voerde onlangs al een reeks besparingen door om de begroting voor dit jaar sluitend te krijgen. Daarmee is de kous niet af. Om ook in de toekomst financieel gezond te blijven, zijn fundamentele keuzes nodig.

  Er ligt nu een lijst met mogelijke terreinen om op te besparen. Als de gemeenteraad daar volgende week mee instemt, wordt verder onderzocht hoe precies kan worden bezuinigd.

  Zwembad

  Voor de zwembaden wordt een aantal varianten uitgewerkt, zowel voor het behoud van beide baden als één ervan. De gemeente mikt voor de toekomst op samenwerking met een private partij. Ook zal de samenleving meer moeten bijdragen. Dat laatste gebeurt overigens al in Tholen, waar inwoners op vrijwillige basis klussen uitvoeren in De Spetter.

  Op het gebied van afval is wellicht ook wat te winnen. De kans bestaat dat de grijze bak in de toekomst nog maar één keer per vier weken wordt geleegd. De groene container mag in de winter misschien wat minder vaak aan de straatkant worden gezet. De gemeente speelt verder met het idee om verenigingen het plastic afval te laten ophalen.

  Noodzakelijk

  Ook gemeentelijke gebouwen als scholen, gemeenschapshuizen en dorpshuizen worden in de toekomst waarschijnlijk niet ontzien. Als een pand toe is aan renovatie of nieuwbouw, wordt bekeken in hoeverre zo'n voorziening nog noodzakelijk is. Gebruikers kunnen wellicht uitwijken naar andere kernen.

  Op de lijst staan verder een herziening van het subsidiebeleid en het beter benutten van het gemeentehuis. Lege ruimtes kunnen wellicht worden verhuurd aan maatschappelijke of commerciële organisaties. Op dit moment is de Rabobank al gevestigd in het gemeentehuis. Door flexibele werkplekken in te richten, kan wellicht nog meer ruimte worden vrijgemaakt om te verhuren.

  Knopen doorhakken

  Ook het armoedebeleid staat op de lijst. Hoe daarop zou kunnen worden bespaard, is niet duidelijk.

  Het is de bedoeling dat in juli voor alle genoemde terreinen is onderzocht of en hoe erop kan worden bezuinigd. De raad moet dan knopen doorhakken.