article
1.6235192
SINT-MAARTENSDIJK - Als Puck Meijer (71) iets doet, gaat ze er voor honderd procent voor.
Puck Meijer uit Sint-Maartensdijk is verknocht aan het Zeeuwse landschap
SINT-MAARTENSDIJK - Als Puck Meijer (71) iets doet, gaat ze er voor honderd procent voor.
http://www.pzc.nl/regio/tholen/puck-meijer-uit-sint-maartensdijk-is-verknocht-aan-het-zeeuwse-landschap-1.6235192
2016-08-01T18:01:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6235227.1470074406!image/image-6235227.JPG
Sint Maartensdijk,Kunst,Kunstschilder,hermes
Tholen
Home / Regio / Tholen / Puck Meijer uit Sint-Maartensdijk is verknocht aan het Zeeuwse landschap

Puck Meijer uit Sint-Maartensdijk is verknocht aan het Zeeuwse landschap

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Puck Meijer
   Fotograaf
  SINT-MAARTENSDIJK - Als Puck Meijer (71) iets doet, gaat ze er voor honderd procent voor.
  Het liefst doe ik het elke dag.

  Zo ook met schilderen. Als kind deed ze het al ontzettend graag, maar toen ze niet naar de Kunstacademie kon, hing ze haar kwasten voor tientallen jaren aan de wilgen. "Het is alles of niets", zegt de inwoonster van Sint-Maartensdijk.

  Pas na haar pensionering, acht jaar geleden, begon Meijer weer fanatiek te schilderen. "Het liefst doe ik het elke dag", stelt ze. "Daarom wilde ik ook per se een atelier aan huis. Ik doe toch niks anders dan schilderen!"

  Na jaren in Bergen op Zoom te hebben gewoond, vond de in Middelburg opgegroeide kunstenares vijf jaar geleden aan de Haven in Sint-Maartensdijk haar droomplek.

  Landschappen

  Regelmatig trekt ze er met de fiets op uit om inspiratie op te doen. Nooit met de auto, want ze wil de natuur horen en ruiken. Het heeft geresulteerd in vele tientallen schilderijen van veelal Thoolse landschappen. "Want landschappen zijn mijn grote liefde", zegt Meijer. "En ik ben verknocht aan het Zeeuwse land. Het knisperende licht op Tholen, waarin je alles keihard ziet, vind ik prachtig."

  Als ze al het moois dat ze tegenkomt verwerkt op doek staat de kleur voorop. Pas daarna volgen vorm en compositie. Sfeer is voor de kunstenares belangrijker dan dat een boom precies op de juiste plek staat. "Ik verander ook met gemak de kleur van een heel bloemenveld", zegt ze lachend, terwijl ze wijst naar een schilderij waarop de Molendijk in Sint-Annaland te zien is. Daar stonden knaloranje bloemen. Toen die op het doek stonden, was ze niet tevreden. "Dus toen heb ik een veld met lila bloemen, dat eigenlijk bij Sint-Maartensdijk ligt, maar even naar Sint-Annaland verplaatst. En nu is het af... denk ik."

  Degas

  Die laatste twee woorden typeren Puck Meijer. Ze is nooit uitgeleerd, wil nog altijd beter worden. Ze haalt een uitspraak van Degas aan. 'Ik ben blij dat ik mijn stijl nog niet gevonden heb: ik zou me dood vervelen.' Zo denkt ze er ook over.

  De kunstenares kijkt veel naar het werk van anderen en volgde de afgelopen jaren verschillende lessen. "Ik kan al die technieken wel zelf proberen te ontdekken, maar het wiel is al uitgevonden, hoor", verklaart de nuchtere Zeeuwse deze keuze. "En laten we eerlijk zijn: zoveel tijd heb ik niet meer."

  Het atelier van Puck Meijer zit aan de Haven 6. Als de deur open staat, zijn mensen welkom. Zaterdag doet ze mee aan de atelierroute op Tholen. Omdat het dan ook braderie is in de smalstad pakt ze extra groot uit. Twee dames van handwerkcafé Tante Lenie zijn aanwezig om bezoekers te helpen met het wildbreien. Jeroen van Hoek exposeert gedichten.

  Dit artikel is onderdeel van een serie verhalen over kunstenaars en ateliers op Tholen.