article
1.6145666
THOLEN - Binnen de gemeente Tholen bestaat er in Tholen-stad het meeste draagvlak voor de opvang van vluchtelingen.
Meeste draagvlak voor opvang van vluchtelingen in Tholen-stad
THOLEN - Binnen de gemeente Tholen bestaat er in Tholen-stad het meeste draagvlak voor de opvang van vluchtelingen.
http://www.pzc.nl/regio/tholen/meeste-draagvlak-voor-opvang-van-vluchtelingen-in-tholen-stad-1.6145666
2016-06-27T18:12:29+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.5501284.1454315927!image/image-5501284.jpg
Tholen,Gemeente,Vluchteling,Noodopvang,hermes
Tholen
Home / Regio / Tholen / Meeste draagvlak voor opvang van vluchtelingen in Tholen-stad

Meeste draagvlak voor opvang van vluchtelingen in Tholen-stad

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  THOLEN - Binnen de gemeente Tholen bestaat er in Tholen-stad het meeste draagvlak voor de opvang van vluchtelingen.

  Dat blijkt uit de enquête die door de gemeente is gehouden. Het college benadrukt dat dit niet betekent dat nu alleen naar het stadje wordt gekeken.

  De gemeente presenteerde vorige week de resultaten van het gehouden onderzoek. Het aantal voor- en tegenstanders van de opvang van vluchtelingen is exact in evenwicht.

  Tijdens de perspresentatie antwoordden burgemeester Ger van de Velde en wethouder Frank Hommel negatief op de vraag of het draagvlak ook per kern was onderzocht. Uit een vertrouwelijk verslag van de collegevergadering blijkt echter dat hier wel degelijk informatie over bestaat. Het draagvlak is het grootst in Tholen-stad.

  Het college verklaart nu dat het onderzoek in eerste instantie niet gericht was op het in beeld brengen van het draagvlak per kern. Toch heeft het onderzoeksbureau hier als een soort bijvangst informatie over verstrekt. "Maar het aantal respondenten was te laag om daar een wetenschappelijk betrouwbare uitspraak over te kunnen doen", stelt een woordvoerster van de gemeente. "Het is dus niet zo dat we ons nu specifiek op Tholen-stad richten."

  Uit het vertrouwelijke verslag blijkt verder dat Tholen bij het COA het verzoek heeft ingediend om een soort dependance van de noodopvang in Bergen op Zoom te mogen huisvesten. Zo'n relatief kleine 'satellietlocatie' past goed bij de wens van de gemeenteraad om maximaal tweehonderd vluchtelingen voor enkele jaren op te vangen. "Vanuit het COA hebben we direct te horen gekregen dat dit uit financieel oogpunt geen optie was", laat de woordvoerster weten.

  Ingroeimodel

  Tholen zet nu in op het zogeheten ingroeimodel. Daarbij komen er in eerste instantie relatief weinig vluchtelingen in de opvang. Later kunnen er eventueel meer komen. Over de mogelijkheden van zo'n model en het aantal vluchtelingen dat in dat geval zou worden opgevangen, zijn de gemeente en het COA in gesprek.

  Die laatste organisatie wil het liefst opvanglocaties voor minimaal driehonderd vluchtelingen, maar dat lijkt voor de meeste fracties in de Thoolse gemeenteraad onbespreekbaar.

  Het COA onderzoekt op dit moment of er geschikte locaties zijn binnen de gemeentegrenzen. Na de zomer besluit de raad of er een opvanglocatie komt op Tholen.