article
1.6184887
THOLEN - Marcel van Tienen voelt zich niet te oud om te leren.
Kunstschilder Marcel van Tienen uit Tholen wil nog altijd beter worden
THOLEN - Marcel van Tienen voelt zich niet te oud om te leren.
http://www.pzc.nl/regio/tholen/kunstschilder-marcel-van-tienen-uit-tholen-wil-nog-altijd-beter-worden-1.6184887
2016-07-11T17:56:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6184903.1468259623!image/image-6184903.JPG
Tholen,Kunst,Atelier,Schilder,hermes
Tholen
Home / Regio / Tholen / Kunstschilder Marcel van Tienen uit Tholen wil nog altijd beter worden

Kunstschilder Marcel van Tienen uit Tholen wil nog altijd beter worden

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Marcel van Tienen
   Fotograaf
  THOLEN - Marcel van Tienen voelt zich niet te oud om te leren.
  Natuurlijk ben ik een amateur, maar ik probeer wel het amateur-niveau te ontstijgen.

  De kunstschilder uit Tholen volgde enkele jaren geleden zelfs nog een pittige studie aan de Stedelijke Academie van Antwerpen. "Ik heb altijd de wens om nog beter te worden", zegt hij. "Natuurlijk ben ik een amateur, maar ik probeer wel het amateur-niveau te ontstijgen."

  Het creatieve zat er al vroeg in bij de in Bergen op Zoom opgegroeide Van Tienen. Als jong ventje scheurde hij al prenten van Monet en andere schilders uit de Katholieke Illustratie, een weekblad dat destijds verscheen.

  Het was dan ook niet vreemd dat hij koos voor de opleiding grafische vormgeving aan de kunstacademie St. Joost in Breda. Na zijn afstuderen in 1972 werkte Van Tienen een aantal jaar in de grafische sector, tot hij daar op z'n dertigste z'n ei niet meer kwijt kon. De carrièreswitch die hij toen maakte, lijkt nogal drastisch: hij begon een dierenwinkel in Tholen. "Beesten zijn mijn tweede grote liefhebberij", verklaart hij.

  Mede door de drukte die het bestaan als ondernemer met zich meebracht, raakte de eerste grote liefde - tekenen en schilderen - steeds meer op de achtergrond. Pas in 1997 raakte Van Tienen weer besmet met het virus.

  Carnaval

  "We hadden toen met wat Tholenaren een bouwclubje opgericht om mee te doen aan de carnavalsoptocht in Halsteren", vertelt hij. "Het motto van dat jaar was 'Uit de Kunst', dus we hebben een wagen gemaakt die een veiling met schilderijen moest voorstellen. En ik moest natuurlijk die schilderijen maken. Dat beviel wel weer heel erg goed."

  Sindsdien heeft de Tholenaar weer veel schilderijen gemaakt. Waar hij in het begin nog in de huiskamer of op locatie moest werken, heeft hij nu volop ruimte. Van zijn voormalige dierenwinkel aan de Bakstraat heeft hij een atelier gemaakt.

  Van Tienen schildert van alles: portretten, stillevens, landschappen, interieurs... "Ik wil niet vast komen te zitten in één stijl", zegt hij. "Ik ben bang dat het dan een maniertje wordt, terwijl ik juist nieuwe dingen wil doen en beter wil worden."

  Het atelier van Marcel van Tienen is te vinden aan de Bakstraat 11 in Tholen. Elke eerste zaterdag van de maand doet hij mee aan de atelierroute. Meer van zijn werk is te zien op www.marcelvantienen.nl .

  Dit artikel is onderdeel van een serie verhalen over kunstenaars en ateliers op Tholen.