article
1.6202645
SINT-ANNALAND - Op een mooier plekje kan een kunstenaar bijna niet wonen.
Kunstenaar Victor van de Lande geniet van open landschap en mooie luchten
SINT-ANNALAND - Op een mooier plekje kan een kunstenaar bijna niet wonen.
http://www.pzc.nl/regio/tholen/kunstenaar-victor-van-de-lande-geniet-van-open-landschap-en-mooie-luchten-1.6202645
2016-07-18T18:20:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6202666.1468866101!image/image-6202666.JPG
Sint Annaland,Kunst,Atelierroute,Kunstenaar,hermes
Tholen
Home / Regio / Tholen / Kunstenaar Victor van de Lande geniet van open landschap en mooie luchten

Kunstenaar Victor van de Lande geniet van open landschap en mooie luchten

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Kunstenaar Victor van de Lande
   Fotograaf
  SINT-ANNALAND - Op een mooier plekje kan een kunstenaar bijna niet wonen.

  Victor van de Lande verruilde zijn huis in het drukke Breda twee jaar geleden voor een afgelegen stek in het buitengebied van Sint-Annaland.

  Aan het eind van de wereld

  De kunstschilder was even bang dat hij en zijn echtgenote er eenzaam zouden worden. Dat viel gelukkig mee. "Mijn kinderen komen vaak langs. Die wonen alle vier in Amsterdam en vinden het hier ook geweldig."

  Zijn woning aan de Molendijk bevindt zich gevoelsmatig zo'n beetje aan het eind van de wereld. De natuur, openheid en de mooie luchten zorgen voor de nodige inspiratie. "Het enige nadeel dat ik zou kunnen bedenken, is dat er heel weinig mensen voorbij komen", zegt Van de Lande. "Dat is niet zo handig als je wat meer naar buiten wil treden met je atelier."

  Atelierroute

  En dat wil hij. De afgelopen twee jaar heeft de kunstenaar veel tijd gestoken in het verbouwen van het verouderde huis. Vanaf nu wil hij weer vaker beeldend bezig zijn. Wat dat betreft valt hij met z'n neus in de boter, met de onlangs in het leven geroepen atelierroute.

  "Een mooi initiatief", vindt Van de Lande. "Het heeft me sowieso verbaasd dat zoveel mensen hier op Tholen kunstzinnig bezig zijn. Ik heb pas geleden een bijeenkomst bijgewoond in de Kunstkamer in Scherpenisse. Dat was een openbaring voor me. Ik heb er leuke mensen ontmoet. En toen liep ik ineens met een vlag van de atelierroute naar buiten. 'Hang die maar op als je open bent', zeiden ze. Nou, dat zal ik zeker doen."

  Een hele worsteling

  Hoewel het niet volledig abstract is, noemt Van de Lande zijn werk abstract-expressionistisch. Vaak vertrekt hij vanuit een figuratieve voorstelling, die al schilderend steeds minder belangrijk wordt. De nadruk komt dan veel meer te liggen op dingen als contrast, structuur en ritme.

  "Zo'n schilderij maken, is vaak een hele worsteling voor me", vertelt de kunstenaar, die tot een paar jaar geleden kunstvakken en handvaardigheid doceerde op een middelbare school. "Ik schilder regelmatig over iets heen. Daarom gebruik ik ook acrylverf, die is lekker snel droog. Dat zouden trouwens meer schilders moeten doen. Durf eens iets weg te schilderen."

   

  Meer informatie over Victor van de Lande is te vinden op de website exto.nl . De Thoolse atelierroute vindt elke eerste zaterdag van de maand plaats.

  Dit artikel is onderdeel van een serie verhalen over kunstenaars en ateliers op Tholen.