article
1.6285335
OUWERKERK - Het begon als grapje. Zoals alle 19 deelnemers van het ringrijden in het oudste dorp van Duiveland zich voor de lol hebben ingeschreven. Maar als Wahid ergens voor gaat, dan gáát hij er ook voor.
Wahid wil ringrijden: maar eerst leren paardrijden
OUWERKERK - Het begon als grapje. Zoals alle 19 deelnemers van het ringrijden in het oudste dorp van Duiveland zich voor de lol hebben ingeschreven. Maar als Wahid ergens voor gaat, dan gáát hij er ook voor.
http://www.pzc.nl/regio/schouwen-duiveland/wahid-wil-ringrijden-maar-eerst-leren-paardrijden-1.6285335
2016-08-23T04:15:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6285471.1471897435!image/image-6285471.JPG
Ouwerkerk,Evenement,Ringrijden,hermes
Schouwen-Duiveland
Home / Regio / Schouwen-Duiveland / Wahid wil ringrijden: maar eerst leren paardrijden

Wahid wil ringrijden: maar eerst leren paardrijden

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Wahid Omar (34) op manege De Balans.
   Fotograaf
  OUWERKERK - Het begon als grapje. Zoals alle 19 deelnemers van het ringrijden in het oudste dorp van Duiveland zich voor de lol hebben ingeschreven. Maar als Wahid ergens voor gaat, dan gáát hij er ook voor.

  Wahid Omar (34) is geboren in Afghanisten, maar woont inmiddels al langer in Zierikzee dan hij in Kabul heeft gewoond. Hij was 13 toen hij met zijn zwager, oom en een stel neefjes de oorlog ontvluchtte richting Rusland. "We hebben daar twee jaar gezeten, maar het was er nog bijna slechter dan in Afghanistan. Toen heb ik besloten in mijn eentje naar Nederland te gaan."

  Op zijn vijftiende kwam Wahid aan in het asielzoekerscentrum van Lochem. "Waar wil je naartoe, vroegen ze daar. Ergens waar water is, zei ik. Ik was een keer in Hoek van Holland geweest en dat vond ik zo mooi, die zee. Na vier maanden kreeg ik te horen dat ik naar Zierikzee zou gaan. Ik keek op de kaart en zag allemaal water. Ik dacht: perfect!"

  De Barbier

  Wahid werkt bij installatiebedrijf Saman en heeft een huis gekocht in Zierikzee. In zijn vrije tijd rijdt hij motor en mag hij met vrienden graag ergens een biertje drinken. Bijvoorbeeld in Ouwerkerk, waar Martijn Boonman knipcafé De Barbier sinds een half jaar nieuw leven inblaast. Toen die deelnemers zocht voor het ringrijden in september, was Wahid er als de kippen bij. "Mijn vrienden kwamen niet bij van het lachen. Maar ik ben serieus. Ik wil het echt proberen."

  Er is echter één probleem: Wahid kan niet paardrijden. Sterker, hij heeft nog nooit op een paard gezeten. "Ja, één keer, in de Ardennen. Toen was ik doodsbang. Maar ik heb ringrijden gezien in Middelburg en ik vond het mooi. Ik ben erover gaan lezen, wat het inhoudt en waar het vandaan komt. Het is een mooie sport."

  Over twee weken, op zaterdag 3 september, hijst hij zich in het witte pak en doet hij een oranje sjerp om. "Ik wil de gouden pollepel winnen."

  Leuke gast

  Tot die tijd mag hij oefenen op de trekpaarden van Jacco Groenendijk, uit Noordwelle. Heeft Martijn van het café geregeld. "Ik vind het gewoon zo mooi dat zo'n jongen uit Afghanistan zo goed terechtgekomen is. Moet je nou toch zien, wat een leuke gast. Hoe hij zijn leven voor elkaar gebokst heeft. Zo kan het ook, weet je, in plaats van dat gezeik over vluchtelingen."