article
1.6399511
BURGH-HAAMSTEDE - Van gefröbel' op een slaapkamertje tot een laboratorium met ledverlichting in een strak gebouw aan de Roterij in Burgh-Haamstede. In vijfentwintig jaar tijd groeide Vitro Plus uit tot een bedrijf dat jaarlijks wereldwijd dik 22 miljoen varens aan de man brengt.
Van gefröbel op slaapkamer tot kweek van varens in lab
BURGH-HAAMSTEDE - Van gefröbel' op een slaapkamertje tot een laboratorium met ledverlichting in een strak gebouw aan de Roterij in Burgh-Haamstede. In vijfentwintig jaar tijd groeide Vitro Plus uit tot een bedrijf dat jaarlijks wereldwijd dik 22 miljoen varens aan de man brengt.
http://www.pzc.nl/regio/schouwen-duiveland/van-gefr%C3%B6bel-op-slaapkamer-tot-kweek-van-varens-in-lab-1.6399511
2016-09-16T05:45:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6399510.1473973504!image/image-6399510.JPG
Burgh-Haamstede,Flora,laboratorium,Ard Stoutjesdijk,varen,John Bijl,Vitro Plus,hermes
Schouwen-Duiveland
Home / Regio / Schouwen-Duiveland / Van gefröbel op slaapkamer tot kweek van varens in lab

Van gefröbel op slaapkamer tot kweek van varens in lab

Foto's
1
Reacties
Reageer
    • Afbeelding
      Beschrijving
      John Bijl (links) en Ard Stoutjesdijk in het laboratorium van het jubilerende Vitro Plus.
      Fotograaf
    BURGH-HAAMSTEDE - Van gefröbel' op een slaapkamertje tot een laboratorium met ledverlichting in een strak gebouw aan de Roterij in Burgh-Haamstede. In vijfentwintig jaar tijd groeide Vitro Plus uit tot een bedrijf dat jaarlijks wereldwijd dik 22 miljoen varens aan de man brengt.

    En nog altijd doorontwikkelt. "Het blijft fascinerend dit", zegt oprichter en eigenaar John Bijl.

    Het bedrijf, waar Ard Stoutjesdijk mede-eigenaar van is, doet niet 'zomaar' in varens. In Burgh-Haamstede wordt 'deze oudste plant ter wereld' in een lab uit weefsel gekweekt. Vitro Plus ontwikkelt door. "Ik denk binnen nu en tien jaar 30 tot 40 miljoen varens per jaar te maken en daarnaast willen we een ontwikkel- of technologiecentrum zijn." Want met de zelf ontwikkelde technologieën kunnen niet alleen planten maar ook groenten het lab worden binnengehaald. Waar Vitro Plus -onder de naam ViVi- ook mee bezig is. Zo produceert het bedrijf onder meer sla. Bijl ziet enorme kansen, zeker met het oog op het wereldwijde voedseltekort en de zorg om milieu. "Je hebt geen bestrijdingsmiddelen nodig en een minimum aan water. En je kunt het overal ter wereld kweken, of dat nu in Finland is of de Sahara. Als het gebouw maar aan de omstandigheden aangepast is."

    In Amerika is al geborreld op het 25-jarig bestaan. In Burgh-Haamstede wordt de verjaardag vrijdag 23 september met een receptie gevierd.